PELSJAKKER: Dronning Sonja, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus ankommer åpningen av Grunnlovsjubileet på Eidsvold iført pelsjakker. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PELSJAKKER: Dronning Sonja, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus ankommer åpningen av Grunnlovsjubileet på Eidsvold iført pelsjakker. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kjendisdesigner: – De pynter kongebarna med døde dyr

Flere kjente pelsmotstandere raser mot kronprinsparet som etter gjentatt kritikk kler barna i pels.

Kongefamilien var hedersgjester under helgens åpning av Grunnlovsjubileet på Eidsvoll.

Kongebarna ikledd pelsjakker

Prins Sverre Magnus (8) og prinsesse Ingrid Alexandra (10) var ikledd pelsjakker fra det danske merket «Ver de Terre» som benytter pels fra vaskebjørn.

Live Kleveland i Dyrevernalliansen reagerer på at kongefamilien nok en gang fronter bruk av pels.

– At hjertet til kronprinsessen ikke beveges av lidelsen til disse dyrene er oppsiktsvekkende. Jeg synes synd på barna som blir brukt som reklamedukker for pelsnæringen og jeg tror de kommer til å skamme seg når de blir eldre og ser at de ble kledd opp i pels, sier en oppgitt Kleveland til TV 2.

Pynter barna med døde dyr

Designer Baron Von Bulldog som var med å starte kampanjen «Mote mot pels» mener det er oppsiktsvekkende at barna nok en gang blir kledd opp i pels og dermed følger i Mette-Marit sine fotspor.

– De pynter barna med døde dyr. Hva slags signal er det å sende til barn? Det er ikke riktig på noen som helst måte. Så lenge man går med pels gir man sin aksept til dyreplageri. Jeg synes det er helt forkastelig at de ikke tenker på signalene de sender ut ved å kle opp kongebarna slik, sier Baron Von Bulldog.

OPPSIKTSVEKKENDE: Kjell A. Nordström, også kjent som Baron von Bulldog reagerer på at kongebarna pyntes opp med døde dyr.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
OPPSIKTSVEKKENDE: Kjell A. Nordström, også kjent som Baron von Bulldog reagerer på at kongebarna pyntes opp med døde dyr. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Viser manglende evne til medfølelse

Til tross for kritikk i årevis stiller altså kongefamilien nok engang opp i pels og slottet ønsker ikke å kommentere hvorfor de stadig provoserer ved å gjøre dette.

ENGASJERT: Juridisk rådgiver i Dyrevernalliansen, Live Kleveland Karlsrud, demonstrerer sammen med en samlet norsk dyrevernbevegelse mot pels utenfor Stortinget i 2009.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
ENGASJERT: Juridisk rådgiver i Dyrevernalliansen, Live Kleveland Karlsrud, demonstrerer sammen med en samlet norsk dyrevernbevegelse mot pels utenfor Stortinget i 2009. Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Når det gjelder klær så kommenterer vi aldri det, svarer kommunikasjonsansvarlig Sven Gjeruldsen når TV 2 tar kontakt.

- Jeg synes det er utrolig at prinsessen er så følelseskald i forhold til dyr i lidelse. Hun insisterer fortsatt på å fronte pels, nå også gjennom barna sine og det sier noe om hennes manglende evne til medfølelse, sier en oppgitt Live Kleveland til TV 2.

Norske designere reagerer

Også designer Fam Irvoll synes det er kritikkverdig at kongehuset som ellers er så opptatt av veldedighet ikke ofrer torturering av dyr en tanke.

SKUFFET:
Designer Fam Irvoll reagerer på kongehusets stadige profilering av pelsbruk. 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SKUFFET: Designer Fam Irvoll reagerer på kongehusets stadige profilering av pelsbruk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg synes det er trist for vi er så mange som gjør alt vi kan for at torturen skal bli borte. Det at kongehuset som er såpass profilerte ikke bryr seg om slike ting er forferdelig, sier Fam Irvoll.

Opplever kongehuset som arrogant

Baron Von Bulldog har i flere år selv prøvd å få kongehuset til å svare på kritikken.

– Jeg synes det er kritikkverdig at slottet og kongefamilien nekter å svare på kritikken. Det er en merkelig holdning som jeg opplever som arrogant. Kongehuset uttaler seg om så mye annet, men ikke dette som opptar så mange mennesker. Det er direkte kritikkverdig, sier Baron Von Bulldog.

Mette-Marit fungerer som en reklameplakat

Mette-Marit har gjentatte ganger fått kritikk for bruken av pels. I 2010 gikk Unni Lindell og Anne B. Ragde hardt ut mot kronprinsessen.

– Hun har fungert som en slags reklameplakat helt siden starten, sier Kleveland.

Mette-Marit lo av pelsspørsmål

Da «God kveld Norge» konfronterte Mette-Marit med pelskritikken i 2011 begynte kronprinsessen å le og ønsket ikke å kommentere saken.