Ligety kontrollerte inn til storslalåm-gull

Tok USAs første OL-gull i storslalåm for herrer.

Amerikaneren klinket til med en vanvittig første omgang, og før andre omgang hadde han opparbeidet seg en solid ledelse.

Da Ligety satt utfor hadde 29-åringen en ledelse på halvannet sekund. 

Selv om amerikaneren la igjen litt tid omgangen gjennom var ledelsen aldri truet. I mål var han nesten halvsekundet foran franskmannen Steve Missillier. 

Missillier lå som nummer ti etter første omgang, men strålende kjøringen av finaleomgangen 

Glad for luken
– Å gjøre dette var helt fantastisk. Jeg har ikke hatt de beste rennene her, så jeg var heldig at som fikk en god ledelse i første omgang, sa Ligety. 

– I andre omgang var det skikkelig tøft og humpete. Jeg er glad jeg hadde luken til å gjøre de taktiske vurderingene jeg kunne, avslørte han. 

TV 2s alpinekspert Lars Elton Myhre var særdeles imponert over Ligetys prestasjon. 

– Han redefinerer sporten, utbrøt han etter at Ligety var i mål. 

Bronsemedaljen gikk også til Frankrike, Alexis Pinturualt sørget for det. 

USAs første storslalåm-gull
Med seieren ble Ligety historisk, ingen amerikansk herrekjører hadde vunnet storslalåm i OL, før nå. Dette var hans andre OL-gull. Sitt første gull tok han i kombinasjonen i Torino for åtte år siden.  

De norske deltakerne klarte aldri å prege løpet som i utforen og Super-G. Men Henrik Kristoffersen kjørte uansett ned til en respektabel tiendeplass. 

– Jeg er ganske fornøyd. Jeg kjører ganske bra på ski og er ganske teknisk hele veien, sa han. 

– Legger ikke så mye merke til at det er OL, egentlig. Jeg prøver bare å kjøre så bra på ski som jeg klarer og ta ting som det kommer, sa Kristoffersen. 

Skuffet Jansrud
Kjetil Jansrud kjørte gnistrende i begynnelsen av finaleomgangen, men Super-G-vinneren feilet et stykke før mål og det endte med knall og fall for Vinstra-karen. 

– Veldig bittert, det skjer veldig fort. Hekter ytterkanten på den nye ytterskien. Vanskelig å oppsummere hvordan det føles annet enn at jeg var godt i gang og hadde lyst til å vise at de gamle forsatt er eldst. Utrolig bittert å ikke komme i mål, sa Jansrud i målområdet. 

Norges siste deltaker, Leif Kristian Haugen ble nummer 16. 

Fantastisk første omgang av Ligety
Amerikaneren klinket til fra start. Før finaleomgangen har amerikaneren en ledelse på nesten sekundet til nestemann, tsjekkeren Ondrej Bank. 

Leif Kristian Haugen var første nordmann i aksjon. Han kom godt i gang på toppen, men det ble for mange feil nedover og i mål var han to og et halvt sekund bak Ligety. 

Kjetil Jansrud som tok sølv i storslalåm i Vancouver, fikk aldri skikkelig fart på skiene og havnet ett godt stykke ned på resultatlisten. 

– Storslalåmsesongen sett under ett er dette helt greit gjennomført. Jeg mangler litt trøkk i bunn og det er noen småfeil her og der. Ett halvsekund opp til pallen får være greit før andre omgang, sa Jansrud. 

Beste nordmann etter første omgang var Henrik Kristoffersen. Han var 1,63 sekunder bak Ligety.

– Det er vanvittig bra det. Han er midt inn i klyngen med de som er i medaljestriden, sa Lars Elton Myhre etter Kristoffersens første omgang. 

– Helt greit. Gjør noen bittesmå feil her og der, men stort sett synes jeg jeg kjørte ok på ski, sa Kristoffersen selv.  

– Jeg tenker ikke så mye over medaljestriden. Må bare kjøre bra på ski og ta det derfra, men det er ikke alt for langt opp til bronse og sølv, fortsatte han. 

Både Jansrud og Kristoffersen er på skuddhold hva gjelder medalje før andre omgang. Sistnevnte har snaut fire tideler opp til Davide Simoncelli som foreløpig er nummer tre, mens Jansrud er drøyt halvsekundet bak italieneren. 

Dagens mest uheldige var nok Stefan Luitz. Tyskeren kjørte kanskje sin livs omgang, var i ferd med å kjøre ned til andreplass, men i siste port hektet tyskeren og han ble dermed diskvalifisert.