Emery (17) måtte spy etter 10 000-meteren

– Aldri kastet opp etter et løp, men jeg kunne like godt gjøre det i OL, sier Emery Lehman.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det krever sin mann for å gå 10 000-meter på skøyter.

Tirsdag ble den lengste skøyteøvelsen arrangert i Sotsji-OL, for øvrig uten norsk deltakelse for første gangen i historien. Jorrit Bergsma gikk til topps med en ny overlegen olympisk rekord

Måtte spy etter løpet
Litt lengre nede på listen finner vi amerikaneren Emery Lehman (17). Unggutten deltar i sitt aller første OL og sto på start på 10 000-meteren. 

I par med russeren Jevgenij Serjajev kjempet 17-åringen seg gjennom løpet på tiden 13.28,67 - det holdt til tiendeplass for Chicago-gutten.

Kraftanstrengelsen satte tydelig sitt preg på Lehman. Med en spybøtte i hendene brukte han noen minutter på å samle seg i Adler Arena.

– Jeg har aldri kastet opp etter et løp før, men jeg kunne like godt gjøre det i OL, sier Lehman til AP.

OL-DEBUTANT: Emery Lehman går fremdeles på videregående. I Sotsji er han med i sitt første OL. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
OL-DEBUTANT: Emery Lehman går fremdeles på videregående. I Sotsji er han med i sitt første OL. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE

Se video øverst på siden!

OL-debutanten gikk seg også inn til en 16. plass 5000-meteren under åpningshelgen av lekene i Sotsji. Men det var nok 10 000-meteren som satte sterkest spor. Selv sier han at tirsdagens løp kun var hans «sjette eller sjuende 10 000-meter i karrieren».

– Det var litt av en kamp mot slutten. Det er alltid godt å ha publikum som heier, kanskje ikke for meg, men publikum heiet likevel, sier Lehman.

– En fremtidig toppløper
Han var glad for å gå i par med russeren Serjajev som ble heiet frem av hjemmepublikumet.

– Det er godt å ha noen som jager deg hele løpet. Det gjorde definitivt at jeg ga det lille ekstra, sier Lehman.

Tross sin unge alder høster Lehman skryt av lagkompisene i USAs skøytetropp. Patrick Meek gikk inn på plassen bak Lehman på dagens 10 000-meter.

– Det står at han er 17 år i passet hans, men han er mer moden enn halvparten av guttene på laget. Fremtiden er lyst for ham, sier lagkamerat Patrick Meek.

– Bare se hvordan Lehman disponerte løpet sitt og kom sterkt mot slutten. Så klarte Serjajev, men Lehman er en fremtidig toppløper, sier TV 2s skøyteekspert Mikael Flygind Larsen.