LUEDEMONSTRANT: Gørhild Olsen (49) heklet sin egen variant av OL-luen, bare med merket «NO WAY 2022» istedenfor kun «NORWAY», som det står på originalen. Foto: PRIVAT
LUEDEMONSTRANT: Gørhild Olsen (49) heklet sin egen variant av OL-luen, bare med merket «NO WAY 2022» istedenfor kun «NORWAY», som det står på originalen. Foto: PRIVAT

FRYKTER FOR IOC:

Gørhild (49) tør ikke selge denne lua

Den selvheklede luen til Gørhild Olsen med det påsydde merket «NO WAY 2022» har gått som en farsott på sosiale medier i OL-ukene. Men nå trekker 49-åringen i bremsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gørhild Olsen (49) fra Tromsø har heklet en stille protest mot IOC og OL i Oslo i 2022. Ideen fikk hun på vei til jobb på fredag.

– Jeg tok kontakt med en grafisk designer, men endte opp med å lage merket selv på en PC. Jeg er kreativ og liker å arbeide med hendene, sier Olsen til TV 2.

Lua er nær identisk med den offisielle OL-lua som utøverne bruker i Sotsji. Men Olsen har gjort en del justeringer på strykemerket som pryder lua. Istedet for Norway står det No Way. Og OL-ringene er flyttet på.

Hun er svært kritisk til et eventuelt OL i 2022 i Oslo.

– Jeg er positiv til å arrangere OL i Norge, men jeg misliker sterkt prosessen der Oslo har blitt foretrukket fremfor Tromsø. Jeg vil ha en folkeavstemning for hele landet. Det er ikke bare en liten del av folket som skal bestemme om det skal bli OL i Oslo, sier Olsen til TV 2.

Får bestillinger på Facebook, sms og e-post

Etter at interessen for luen hennes tok av på internett, har tromsøværingen fått mange forespørsler fra folk som vil ha et eksemplar av protestplagget, som først ble omtalt av NRK.

ORIGINALEN: Slik ser den egentlig OL-lua ut. Her på syv ganger OL-gullvinner Ole Einar Bjørndalen etter seieren på 10 kilometeren i Sotsji. Foto: Claudio Bresciani / TT
ORIGINALEN: Slik ser den egentlig OL-lua ut. Her på syv ganger OL-gullvinner Ole Einar Bjørndalen etter seieren på 10 kilometeren i Sotsji. Foto: Claudio Bresciani / TT

– Jeg er overrasket over at det har blitt så mye blest om det. Jeg var nok litt naiv, for i ettertid har det strømmet på med bestillinger fra nord til sør. Folk bestiller via Facebook, e-post og sms. Det er så mange at jeg har ikke telling og ikke klarer å svare alle, beklager Olsen seg.

– Risikerer trøbbel

Hun forteller at det aldri var meningen at hun skulle hekle og selge lua, men at folk kunne få hekleoppskriften og eventuelt kjøpe strykemerket.

Men da hun innså hvor enorm responsen var tok hun tirsdag kontakt med Olympiatoppen for å sjekke hva slags reaksjoner hun ville fått om hun startet salg av merket til luen, ettersom den harselerer med IOC sine kjente OL-ringer.

– På bakgrunn av samtalen, kommer jeg fram til at jeg ikke kan selge merket til alle dere som vil synliggjøre motstand mot mot OL i Oslo i 2022 på denne måten. Salg av merket er uaktuelt, da jeg risikerer trøbbel med IOC. Han jeg snakket med mente at en privat protest sannsynligvis vil kunne forbigås av Olympiatoppen, men kommersialisering av produktet ville bli slått hardt ned på, skrev Olsen i en Facebook-oppdatering tirsdag kveld.

– Ringene plukket fra hverandre

Til TV 2 sier Olsen at hennes oppfatning er at det ikke er de olympiske ringene som er på luen hun har heklet selv.

– Om IOC synes merkene ligner for mye på de olympiske ringene, det vet jeg ikke. Men etter min mening er det ikke de olympiske ringene, men ringene plukket fra hverandre, sier Olsen.