Ishockeygutta ute av OL: - Fortjente å bli det dårligste laget

Russland ble som ventet for sterke for de norske iskrigerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland-Norge 4-0

Bolsjov Ice Dome/Bergen (TV 2 Sporten): Norge var på forhånd levnet små muligheter mot vertsnasjonen Russland, og fikk det som ventet tøft i heksegryten i Bolsjoj ishall.

Etter en god førsteperiode viste klasseforskjellen seg, og Russland tok seieren 4-0. Det betyr at Norge endte på 12. og sisteplass i ishockeyturneringen i OL.

- Vi er skuffet over å bli nummer 12. Det er ikke kult å være det dårligste laget. Men jeg synes kanskje vi fortjener det også. Vi spilte to brukbare kamper, og to dårligere. Men så lenge vi ikke vinner noen kamper hjelper det ikke uansett, sukker Färjestad-proffen Ole-Kristian Tollefsen til TV 2 Sporten etter kampen.

- Taper fortjent
Han oppsummerer oppgjøret mot storfavorittene Russland slik:

- Nei, jeg synes vi gir Russland bra kamp og hang veldig godt med frem til de fikk det første målet. Det første målet fikk Russland veldig lett, og det andre kom etter at den traff en hanske og litt frem og tilbake. Men i slike kamper mot slike lag så må vi score mål for å vinne kamper selv, og det gjør vi ikke i dag, oppsummerer han.

Norge tapte sin første kamp 1-3 mot Canada, deretter ble det 1-6-nederlag mot Finland og 1-3-tap mot Østerrike før tirsdagens fjerde strake tap mot Russland.

- Vi spilte en god første periode mot Canada og en god første periode mot Russland. Men til syvende og sist handler det om å score mål, og da hjelper det ikke at vi spiller gode perioder. Noen positive ting skal vi ta med oss fra dette mesterskapet, men kan samtidig lære mye av det vi har gjort her, sier Tollefsen.

- Hva må dere gjøre for å heve dere i VM til våren?

- Jeg håper jo at mesteparten av gruppen blir med videre. Det er noen som begynner å bli litt eldre og som kanskje vurderer om de ikke vil være med på landslaget etter denne sesongen. Men det får vi ta etter OL. Nå er det ikke lenge til VM og det skal spilles mye ishockey fremover, poengterer han.

Keeper Lars Haugen leverte en praktkamp i åpningskampen mot Canada, og slo til med en ny god kamp mot Russland.

- Skivebom mot Finland
Likevel er Dynamo Minsk-spilleren alt annet enn fornøyd med det han selv og lagkameratene har prestert i OL.

- Jeg synes egentlig vi gjør det brukbart mot Russland, men jeg synes det ble stang ut som det har vært for oss hele turneringen. Jeg vet ikke om vi fortjener den uflaksen vi har hatt, men det har vært mye for oss i denne turneringen som ikke har stemt, sier en svært skuffet Haugen til TV 2.

Og slår fast:

- Det er ekstra surt at vi spiller slik vi har gjort når OL kun kommer hvert fjerde år. Det hadde vært greit med litt mer flyt i turneringen, for å si det sånn, forteller han.

- Hvordan vil du oppsummere mesterskapet for din egen del?

- Jeg vil si det har vært sånn både og. Jeg har følt meg bra i et par kamper, men så ble det skikkelig skivebom mot Finland. Det har vært litt opp og ned for meg, som det har vært for resten av laget. Det er veldig synd å måtte reise hjem fra OL uten en eneste seier. Vi skulle i hvert fall hatt en seier for et par dager siden, mot Østerrike. Og det synes jeg er veldig synd, konstaterer Haugen.

Målet til Roy Johansens menn var før OL kvartfinaleplass. Patrick Thoresen, som til daglig spiller for SKA St. Petersburg i Russland, henger med hodet etter de fire strake nederlagene.

- Nei, hva skal jeg si. Vi har kanskje hatt marginene litt i mot oss, for mot Russland synes jeg at vi følger kampplanen bra de første 30 minuttene og så scorer Russland. Men gode spillere har kanskje litt flaks. Jeg vet ikke. Dette mesterskapet har vært tøft for oss, sier han.

Flest spørsmål om Russland
På den internasjonale pressekonferansen etter kampen satt Roy Johansen sammen med den russiske treneren Zinetula Bilyaletdinov. Det haglet med spørsmål i retning sistnevnte fra den fullsatte pressesalen, men også Johansen fikk et spørsmål eller to.

- Vi visste at vi møtte en sterk motstander i dag og kampplanen vår å spille tett, med entusiasme, være godt organisert og blokke skudd, samt håpe på å få det første målet. Vi visste at det var håpet vårt, å frustrere russerne. Derfor ble åpningsmålet veldig viktig. Vi hadde noen sjanser, men de fikk 1-0 og da visste vi at det kom til å bli tøft å komme tilbake, forklarte Johansen

- Dere har spilt mot både Finland og Russland, hvordan vil du sammenligne dem?

- De er begge to sterke lag. Vi brukte mye energi i kampen mot Finland, de er kjappe på kontra. Det russiske laget har noen glimrende enkeltspillere som du aldri et hva kan finne på. Det blir en åpen kamp mellom de to, mente han.

Holdt tett i første periode
Men de norske iskrigerne hadde på ingen måte gitt opp håpet om avansement, og kunne fort tatt ledelsen helt på slutten av første periode da Mats Roselli Olsen fikk en enorm mulighet. Men russerne fikk avverget og det sto målløst etter at de første 20 minuttene var ferdigspilt.

Men i starten av andre periode fikk de norske guttene seg en kalddusj. Ut av nærmest ingenting sendte Alexander Radulov pucken forbi Lars Haugen og inn i det norske buret.

– Det der er de tyngste målene å få i mot seg. Du er på riktig side og det er tilfeldigheter som avgjør, sier TV 2s ishockeyekspert Ole Eskil Dahlstrøm om scoringen.
SE MÅLET UNDER

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

Og det skulle blir verre. Mot slutten av peroden kranglet Ilja Kovalchuk pucken i mål, og doblet ledelsen for russerne. Dermed lå Norge under med to mål før den siste perioden.

To mål på ett minutt
Det forspranget klarte Roy Johansens gutter aldri å hente inn.Den norske treneren gjorde et siste forsøk mot slutten med å ta ut keeper. Men det endte med at Alexander Radulov kunne sette inn sitt andre for dagen.

Og som ikke det var nok. Med Lars Haugen tilbake i buret banket Russland inn sitt fjerde da Alexei Tereshenko satte pucken opp i nettaket.

Dermed er det norske OL-eventyret over mens Russland møter Finland i kvartfinalen.