22 år gamle Jørgen Graabak OL-debuterte med kombinertgull

Gikk sammen med fire andre løpere inn på stadion, og gjorde ingen feil på oppløpssiden. Jørgen Graabak sikret Norges første kombinertgull i OL siden 1998.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

– Det er helt rått. Dette unner jeg guttene. Jeg hadde troen på Jørgen i dag, og han viser jo virkelig hva han er god for, sier landslagstrener Kristian Hammer.

At det skulle bli dobbelt norsk er veldig bra, legger han til.

– Jeg gjemmer meg i løypa
Han innrømmer at det var en svært nervepirrende halvtime.

– Dette er jo altfor spennende. Jeg gjemmer meg bare i løypa. Guttene pleier å ordne dette selv, og jeg prøver å si minst mulig, smiler landslagstreneren.

– Og du tok ut Graabak til fordel for Kokslien?

– Alle som er med til OL har vært på pallen tidligere i år, så jeg var aldri helt sikker på at uttaket var riktig. Men Jørgen er rå i slike situasjoner som det.

– Har aldri gått først i mål før
Gullgutten Jørgen Graabak var naturlig nok svært fornøyd med utfallet av dagens konkurranse.

– Jeg er stolt over meg selv. Jeg trodde ikke dette var mulig da jeg kom til Sotsji, sier 22-åringen.

– Jeg var så nære å slippe tyskeren, men klarte akkurat å holde følge til toppen. Og da jeg kom inn rundt siste svingen så tenkte jeg at nå blir det olympisk medalje, smiler Norges første OL-gullmedaljør på 16 år.

– Det kunne like godt vært Mikko
– Det så ut som om du ikke skjønte at du hadde vunnet da du gikk i mål?

– Jeg har jo omtrent aldri gått først i mål i en konkurranse før, så det er litt vanskelig å forstå hvordan man gjør det.

– Det sier ganske mye om dette laget. Det kunne like godt vært Mikko. Jeg var femtemann i forrige konkurranse, og grep sjansen ganske bra. Alle fortjener en del av denne medaljen, sier han videre.

– Gikk du etter planen?

– Ja, det eneste som ikke var etter planen var at jeg gikk først på den nest siste runden. Men jeg klarte likevel å spare på kruttet. Så jeg hadde en del å komme med på slutten.

– Hvem vil du takke?

– Det er mange. Familie, venner og støtteapparat. Det er mange som fortjener en del av dette.

Fornøyd sølvgutt
– Jeg er utrolig godt fornøyd, kommer det fra sølvgutten Magnus Moan.

– Det begynner å bli noen år siden sist jeg sto på pallen, fortsetter 30-åringen.

– Det gikk strålende på oppløpet?

– Først og fremst var det noen superkløner av noen tyskere, og jeg hadde stang inn. Akkurat der fikk jeg mye krefter igjen. Og da tenkte jeg at nå kommer jeg på pallen.

Avgjorde på oppløpet
Etter den fantastiske innsatsen i hoppbakken var det tre nordmann blant de sju første startende på 10-kilometeren.

Med heroisk innsats i løypa, sørget altså Jørgen Graabak og Magnus Moan for gull og sølv til Norge.

Tetgruppen var redusert fra ti til seks da løperne nærmet seg mål inne på stadion, og etter en fantastisk sluttspurt sikret Graabak og Moan for dobbelt norsk. Graabak tok gull, mens Moan tok sølv.

Samlet seg i tetgruppen
Håvard Klemetsen startet åtte sekunder bak, Jørgen Graabak 42 sekunder bak mens Magnus Moan gikk ut tre sekunder etter Graabak.

Ved første passering, 2,5 kilometer ut i løpet hadde alle tre etablert seg i tetgruppen. Magnus Moan ledet foran franske Jason Lamy-Chappuis og Håvard Klemetsen, mens Jørgen Graabak var tre sekunder bak på en foreløpig 7. plass.

Etter fire kilometer hadde også Magnus Krog kommet seg oppover på resultatlisten, og forrige onsdags bronsevinner lå et drøyt halvminutt bak ledende Magnus Moan. OL-debutant Graabak hang fortsatt godt med, mens Håvard Klemetsen så ut til å slite litt mer.

Ved halvgått løp var 35-åringen fortsatt med i tetgruppen med Magnus Moan i spissen.

Beit seg fast i den siste bakken
Med én runde igjen, etter 7,5 kilometer, var det Jørgen Graabak som dro feltet, med Bernhard Gruber hakk i hel. Også den tyske kvartetten Bjoern Kircheisen, Fabian Reissle, Johannes Rydzek og Eric Frenzel var med blant de ti i tet.

I den siste bakken rykket Kircheisen fra, mens Jørgen Graabak var den som var nærmest tyskeren, med Moan like bak.

Inne på oppløpet var det ingen som var sterkere enn Graabak og Moan, og dermed ble det dobbelt norsk.

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien