Taktisk Hegle Svendsen vant etter fotofinish

Slo Martin Fourcade i spurten, men holdt på å gå på kjempeblemme på oppløpet.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

SOTSJI/BERGEN (TV 2): Det ble et oppgjør mellom fjorårets VM-konge og dette årets OL-konge Martin Fourcade på sisterunden på fellesstarten.

Hegle Svendsen gikk taktisk hele veien, med å ta det rolig inn til skytingene og legge seg bak resten av feltet. Dermed hadde han spart mye krefter til den siste runden, samtidig som han hadde skutt fullt hus og lå godt plassert bare fire sekunder bak Martin Fourcade.

Etter et par smårykk mot den doble olympiske mesteren fant Hegle Svendsen ut at han skulle satse på spurten, som han vet normalt sett er bedre enn franskmannens. Han var også suveren og dro lett fra Fourcade inn på oppløpssiden, men så satte han en støkk i hele Norge.

Millimeteravslutning

En dyktig sliten 28-åring stoppet opp på oppløpet og strakk armene i været mens en hurtig spurtende Martin Fourcade kastet foten frem og tvang frem en fotofinish, mens hele Norge holdt pusten.

Den viste at trønderen likevel var først over målstreken, og etterpå kunne han juble og gråte sine gledestårer med stolthet.

– Jeg ble nesten sur på han. Jeg var veldig redd for at det ikke skulle gå. Men han gikk et perfekt løp, fra start til mål, sa TV 2s skiskytingsekspert Raphaël Poiree.

Hegle Svendsen var overrasket over hvor nær Fourcade faktisk var.

– Jeg hadde kontroll, men da jeg så målfotoet etterpå så hadde jeg ikke det. jeg visste jeg var foran, men at han skulle være så nær var en strek i regninga, sa en jublende glad gullvinner til TV 2.

– Det er så deilig at jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er helt utrolig.

Alt har ikke gått Hegle Svendsens vei i OL, og Martin Fourcade har vært den store skiskytteren de siste sesongene.

Nordmannen syns franskmannen tar nederlaget godt, og roste ham på pressekonferansen etter gullet.

– Martin er en mye bedre taper enn meg. Jeg kan være et rasshøl når jeg taper, sa  Svendsen og fikk pressesalen til å bryte ut i latter.

Se resultatlisten her.

Fornøyd sølvvinner

Grunnlaget ble selvsagt lagt gjennom feilfri skyting for Super-Svendsen.

– Emil var trygg på standplass, og han visste at han kom til å levere, sa skyteekspert Kjell Ove Oftedal.

Sølvvinner Martin Fourcade klaget på småsykdom før løpet, men var likevel ikke helt fornøyd med å tape en ny spurt for Emil Hegle Svendsen.

– Jeg er ikke 100 prosent fornøyd med dette løpet. I morges sa jeg at målet var å være god. Og jeg var jo god, så jeg er egentlig fornøyd, sa en tvetydig Martin Fourcade til TV 2.

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien

Norge rett i tet

Etter to dager med utsettelser kom herrenes fellesstart endelig i gang tirsdag formiddag.

Etter rapportene om at de norske skiskytterne hadde løst smørekrisen som har rammet både langrenns- og skiskytingslandslaget så det innledningsvis ut til å være noe helt annet denne gangen i det som ble karakterisert som «norske forhold i Sotsji».

– Skiene var veldig bra i dag, bekreftet gullvinneren etter løpet.

De norske tok kommandoen fra start og de tre norske lå fremst i feltet allerede på den første runden.

Fullt hus for Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen var imidlertid den eneste som skjøt fullt hus av de norske, og gikk ut som nummer to, bare to sekunder bak russiske Anton Sjipulin.

Johannes Thingnes Bø gikk ut som nummer 16 etter en strafferunde, mens Ole Einar Bjørndalen var nummer 24 etter to bom henholdsvis 26 og 49 sekunder bak lederen.

Hegle Svendsen holdt seg i tetgruppen på den andre runden, og var blant de første på veien inn til andre skiskyting.

Der leverte Super-Svendsen igjen og han kunne gå ut fra den siste liggende skytingen i tet, halvsekundet foran Jean-Philippe Le Guellec. Bjørndalen og Thingnes Bø gikk ut som nummer 18 og 19 34 sekunder bak Hegle Svendsen etter at de også skjøt fullt hus på den andre liggende skytingen.

Trønderen lot Ondrej Moravec dra seg inn til den tredje skytingen, og det så ut som et lurt valg å ta det litt rolig. Også på den tredje skytingen var det også fem rett ned for Helge Svendsen. Moravec fylte også, til liks med Ole Einar Bjørndalen og Johannes Thingnes Bø.

Da en skyting gjenstod var det tre nordmenn i medaljekampen, Hegle Svendsen først, Bjørndalen 17 sekunder bak og Thingnes Bø bare 31,5 sekunder bak på sjuendeplass.

Fire stykker sammen til siste skyting

På den tredje runden samlet feltet seg, og på vei inn til den avgjørende skytingen var det fire mann i den fremste gruppen: Hegle Svendsen, Moravec, Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen.

Martin Fourcade imponerte med å komme raskt i skytestilling og å fylle hele rekken med blinker raskere enn noen, men både Moravec og Hegle Sendsen fylte og gikk ut fem sekunder bak franskmannen.

Ole Einar Bjørndalen sprakk og skjøt fire bom, mens Johannes Thingnes Bø fylte igjen og gikk ut som nummer fem, men for langt unna til å kunne hente medalje.

Det hjalp heller ikke at han gikk på trynet i den tilsnødde løypen i på Laura skisenter.

Thingnes Bø gikk inn til en sterk åttendeplass likevel, men det meste handlet om Emil Hegle Svendsen som hadde spurtslått Martin Fourcade. Thingnes Bø var heller ikke sen om å gratulere gullvinneren.

– Deilig at Emil fikk gull, for han har sutra hele mesterskapet. Så det trengte han, spøkte han til TV 2.

Ole Einar Bjørndalen ble nummer 22 med totalt seks strafferunder.