SEXDØMT: David Woods og Matthew Richey bruker dagene på repreasjoner og klargjøring av flere boliger til framtidige beboere i Miracle Village AFP PHOTO/Guillaume MEYER
SEXDØMT: David Woods og Matthew Richey bruker dagene på repreasjoner og klargjøring av flere boliger til framtidige beboere i Miracle Village AFP PHOTO/Guillaume MEYER

I denne byen er mer enn halvparten sexforbrytere

«Miracle Village» huser sexdømte som ikke tør leve noe annet sted.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Det ser ut som en idyllisk amerikansk småby. Den gamle sukkerplantasjen sør i Florida har fått navnet Miracle Village, og har en helt spesiell befolkning.

200 mennesker bor i den frodige lille byen som ble etablert i 2009. Det som er spesielt er at over 100 av dem er overgrepsdømte som ikke føler seg trygge noe annet sted. 

Får ikke nærme seg skoler, lekeplasser eller parker

Chad Stoffel er selv dømt for overgrep. Han har tilbrakt ett år i fengsel for å ha hatt et seksulet forhold med en 15 år gammel elev ved skolen hvor han jobbet som musikklærer. 

Han er for tiden prøveløslatt, og har forbud mot å nærme seg skoler, lekeplasser eller parker. Derfor oppsøkte han det kristne fellesskapet «Miracle Village». 

– Det er vanskelig å være så isolert. Det tar 30 eller 40 minutter å kjøre til sivilisasjonen, og det er vel det som plager de fleste her. Vi ønsker å kunne være nærmere familiene våre, sier Stoffel til AFP.

De fleste i landsbyen er arbeidsledige. De tilbringer tiden til utdannelse eller reparasjonsarbeid rundt om i byen som ble bygget for plantasjearbeidere på 60-tallet,. 

Viktig trygghetsinformasjon

Tanken bak offentliggjøringen er at "folk skal få viktig informasjon for deres og familiens trygghet overfor overgripere", heter det fra Floridas justismyndigheter. 

 

Kritikerne mener at dette ikke har positiv effekt på rehabiliteringsprosessen. 

Chad Stoffel loggfører sin egen hverdag etter soning. AFP PHOTO / Guillaume MEYER
Chad Stoffel loggfører sin egen hverdag etter soning. AFP PHOTO / Guillaume MEYER

Florida var den første staten som gjorde informasjon om registrerte overgripere tilgjengelig i 1997, og det er nå over 40.000 personer i registeret med fullt navn, bilde, adresse og rulleblad. 

– Mye trakkassering

David Woods er nå 24 år. Han ble dømt for overgrep mot en mindreårig da han var 19. Jenta så ham på som kjæresten sin, men det holder ikke når jentas foreldre anmeldte ham til politiet. 

Woods er for alltid i sexforbryter-registeret i USA. Navn, bilde og adresse ligger offentlig ute på nett for alltid.

– Det er så mye trakassering. På butikken ... folk stirrer. Plutselig henger det en plakat der med bildet og navnet ditt. Noen mener jeg forgriper meg på dem bare fordi jeg så på dem, og roper på politiet, forteller Woods. 

I likhet med Stoffel oppsøkte han byen for å få fred.  

Sjanseløse

Noen av de eldre i byen sier de yngre er sjanseløse i dagens samfunn.

– For meg er det greit. Jeg var i 40-årene da jeg forgrep meg på en mindreårig. Jeg sonet i 12 år. Men noen av de yngre her fortjenter en ny sjanse, sier Pat Powers.

Pat er den formelle lederen for byen nå. Han håper at noen av de yngste sexdømte kan få hjelp i stedet for å forvises bort fra et normalt liv.

Men det er ikke særlig sansynlig i dagens Florida. Etter en serie overgrepsavsløringer, kidnappinger og voldtekter av barn, vurderer myndighetene enda strengere bosetningslover for overgrepsdømte.