Her filmer passasjerene mens flyet kapres

Uvitende om dramaet han selv var en del av fanget en passasjer flykapringen med mobilkamera.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først da flyet falt, og oksygenmaskene falt ned fra taket, skjønte passasjerene på det kaprede flyet at noe var galt. 

Det etiopiske flyet var på vei fra Addis Abeba til Milano, og deretter Roma i Italia. Da de fløy over Sudan kom melding over høytaleranlegget at flyet med de 200 passasjerne om bord var kapret.

Se video fra innsiden av flyet i videovinduet øverst i reportasjen!

Truet med å styrte flyet

Da piloten gikk på toalettet, benyttet co-piloten muligheten til å stengte ham ute fra cockpit, og fløy mot sveitsiske Geneve. På flyplassen i Geneve brukte han et tau for å fire seg ute av cockpit, og søke om politisk asyl.

Passasjerer om bord i flyet forteller nå hvordan de opplevde kapringen. En av dem forteller hvordan den utestengte piloten hamret på døren inn til cockpit, mens kapreren, co-piloten, truet med å styrte flyet om han ikke holdt opp. 

Livredde passasjerer

En annen passasjer forteller hvor livredd han var mens flyet for gjennom skyene. 

DRAMATIKKEN OVER: Passasjerene ble fraktet ut av flyet, en etter en, med hendene over hodet. Ingen kom til skade i kapringen. Foto: AFP.
DRAMATIKKEN OVER: Passasjerene ble fraktet ut av flyet, en etter en, med hendene over hodet. Ingen kom til skade i kapringen. Foto: AFP.

– Det virket som om flyet bare falt gjennom skyene, sier italienske Diego Carpelli (45) til nyhetsbyrået AP. 

– Vi ble redde de oksygenmaskene falt ned. Stemmen over høytaleranlegget, som vanligvis er så mild og fin, var sprakende og alvorlig. Det ble sagt: «Pust i oksygenmaskene. Sitt ned!», forteller italenske Paola Casale. 

Passasjerene forteller også at de ble truet med å bli fratatt oksygenmaskene om de ikke gjorde slik kapreren sa. 

– Han sa: «Hvis dere ikke sitter rolig og med beltet på, så tar jeg bort oksygenet», forteller Serena Berti til italiensk tv.

Fraktet ut med hendene over hodet

Etter landing i Geneve ble passasjeren fraktet ut av flyet, en etter en, med hendene over godet. Video som er filmet fra innsiden av flyet viser politiets operasjon som starter med en beskjed på høytaleranlegget: 

«Vi ber om deres oppmerksomhet, dette er en politioperasjon. Sitt rolig, og ha hendene deres over hodet.»

Co-piloten er identifisert som en 31 år gammel mann, som har jobbet for Ethiopian Airlines i fem år. Han har, fram til nå, hatt plettfritt rulleblad.

31-åringen har søkt om politisk asyl, men sveitsiske myndigheter sier det er mer sannsynlig med fengselsopphold.