FORTSATT INNLAGT: Josè Salvador Alvarenga forblir innlagt på sykehuset i El Salvador etter 13 måneder i en småbåt drivende rundt i Stillehavet.  AFP PHOTO / Salvadoran Health Ministry
FORTSATT INNLAGT: Josè Salvador Alvarenga forblir innlagt på sykehuset i El Salvador etter 13 måneder i en småbåt drivende rundt i Stillehavet.  AFP PHOTO / Salvadoran Health Ministry

«Mirakelmannen» har fått havangst etter 13 måneder til sjøs

«Mirakelmannen» Jose Salvador Alvarenga er fortsatt innlagt på sykehuset og har utviklet havangst etter å ha overlevd 13 måneder i en småbåt på Stillehavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser legen som har ansvar for Jose Salvador Alvarenga ved et sykehus i byen Santa Tecla i El Salvador.

30. januar i år kunne Alvarenga sette sine bein på land etter å ha drevet rundt i Stillehavet i 13 måneder.

– Vi anbefaler at familien unngår all kontakt mellom ham og havet. Ikke bare det å se havet, men selv lyden eller lukten kan utløse vonde minner om tragedien han har vært gjennom, sa Yeerles Ramírez til pressen mandag.

Det er ikke bestemt når «mirakelmannen» Alvarenga skal utskrives fra sykehuset, men Ramírez regner med at den 37 år gamle fiskeren vil trenge psykiatrisk behandling et halvt år framover.

Overlevde på rått fuglekjøtt

Alvarenga la ut fra en havn i Mexico sammen med en ung gutt for å fiske i desember 2012. Én dag senere fikk de motorhavari, og båten ble drevet ut av kurs av en storm.

Etter fire måneder på havet døde tenåringen, ifølge Alvarenga.

Selv overlevde han på rått fuglekjøtt, skilpaddeblod og sin egen urin. Først i slutten av januar i år drev han i land på Marshalløyene, 9.000 kilometer unna Mexico, hvor norske Ola Gunhildrud Fjelstad var med å ta i mot den skipbrudne mannen.

José og nordmannen skal  ha kommunisert en god del i løpet av disse tre dagene. José snakket kun spansk, så kommunikasjonen gikk ved hjelp av tegnspråk og de få ordene Ola kunne på spansk.

– Ola forstod da at mannen hadde dratt ut på sjøen i julen 2012, sier faren til Ola, Erik Gunhildrud til TV 2 etter å ha snakket med sønnen på telefon.

(TV 2©NTB)