Erna Solberg advarer bankene mot lønnsfest

Statsministeren frykter finansnæringen kan drive opp norske lønninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg (H) er redd finansnæringen drar opp lønnsveksten i Norge etter at de bankansatte fikk nesten tre ganger så mange kroner i lønnsøkning som en industriarbeider i fjor. 

- Det var en enorm vekst for finansnæringen i fjor. Frykter du at det kan påvirke årets lønnsforhandlinger?

- Jeg håper at det ikke gjør det, men det betyr at partene som forhandler i finansnæringen må se til at de ikke er en drakraft for resten, sier Solberg til TV 2. 

Nesten tre ganger så mye

I dag ble fasiten for fjorårets lønnsoppgjør lagt frem av Arbeidsdepartementets tekniske beregningsutvalg (TBU). Den viser at de ansatte i bank- og finansnæringen kan juble.

Lønnen deres vokste med hele 6,7 prosent i fjor, mye mer enn for en industriarbeider, som opplevde 3,5 prosent lønnsvekst. I rene kroner og øre fikk de finansansatte 40.800 kroner i lønnsøkning, mens industriarbeideren fikk 14 600 kroner. 

Arne Vindenes, som er tillitsvalgt ved industribedriften Bergen Group, er lite glad for at finansfolkene stikker av med den største lønnsveksten. 

URETTFERDIG: Arne Vindenes er tillitsvalgt ved Bergen Group. Foto: Glenn Aaseby / TV 2
URETTFERDIG: Arne Vindenes er tillitsvalgt ved Bergen Group. Foto: Glenn Aaseby / TV 2
MÅ SE PÅ FLERE ÅR: Tonje Westby er talsperson i Finans Norge. Foto: Glenn Aaseby / TV 2
MÅ SE PÅ FLERE ÅR: Tonje Westby er talsperson i Finans Norge. Foto: Glenn Aaseby / TV 2

– Jeg syns det er urettferdig. Det er en gal utvikling i samfunnet når de som skaper verdiene i samfunnet, blir taperne hele tiden, sier Vindenes til TV 2. 

– Grådighet

Vindenes får støtte av LO-leder Gerd Kristiansen. Hun vil ha et mer rettferdig lønnsoppgjør i år. 

– Jeg syns vi kan kalle det for grådighet av finansnæringen. Jeg tror man må se nærmere på disse bonusutbetalingene i sektoren. At de hadde så høy lønnsvekst i fjor, viser at næringen må skjerpe seg og ta ansvar, sier LO-lederen til TV 2. 

- Må se flere år under ett

Finans Norge forsvarer den høye lønnsveksten i fjor. 

- Det gir ikke mening kun å se på ett år. Vi er helt nødt til å se flere år i sammenheng fordi vi har den avlønningsmodellen vi har med et stort innslag av bonuser. De går opp når det går bra, og ned når det går dårlig, sier Tonje Westby, talsperson i Finans Norge, hovedorganisasjonen som representerer finansnæringen i Norge.

Ser man årene 2008-2013 under ett, har finanstjenestene hatt en lønnsvekst på 4,2 prosent i snitt hvert år, mens industriarbeiderne har hatt en vekst på 3,9 prosent.