NARKOAKSJONEN I BERGEN:

Skoleoppgaven til Anders (18) og Malene (18) medvirket til narkoaksjon

I fjor skrev Anders Hjelmaas og Malene Tonheim en skoleoppgave om narkotikabruk blant andreklasselever. Da politiet fikk fatt i den – og mottok flere bekymringsmeldinger – startet de etterforskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har vært vant med politiaksjoner på skolen, men aldri i så stor grad som dette her, sier Malene Tonheim (18), elev ved Sandsli videregående skole, til TV 2.

Mandag ble 26 elever pågrepet i en storaksjon ved syv forskjellige videregående skoler i BergenAlle er siktet for befatning med narkotika. 

Elevene er av begge kjønn. Noen ble pågrepet på egen bopel, mens andre ble tatt på skolen. Etter det TV 2 erfarer, er 13 av de pågrepne er elever fra Fana gymnas.

– Mange skjønte nok ikke hva som hadde skjedd før etterpå. Mange ble nok sjokkert. Ikke av det faktum at noen hadde hasj på seg, men at det var razzia med politiet, sier Anders Hjelmaas (18), elev ved samme skole.

Skoleoppgaven som Anders og Malene skrev i fjor om hasjbruk blant andreklasseelever ved fem forskjellige videregående skoler fikk mer oppmerksomhet enn de hadde trodd – for politiet fattet nemlig interesse for resultatet, som viste:

– At én av tre har prøvd eller bruker narkotika, sier Hjelmaas.

Langvarig etterforskning

– De er siktet for brudd på narkotikalovgivningen, befatning med narkotika, og i det så ligger det omsetning, anskaffelse og bruk av narkotika, sier politiadvokat Marita Mellingen i Hordaland politidistrikt til TV 2.

Aksjonen er et resultat av langvarig etterforskning. I høst fikk nemlig politiet bekymringsmeldinger fra elever, lærere og foreldre ved flere skoler i Bergen.

– Det resulterte at vi i midten av januar i år, foretok et stort beslag. Det er spesielt elevene som reagerer på økt bruk, økt toleranse for bruk, økt aksept for bruk. Også for harde stoffer. Etterforskningen har også avdekket at det omsettes i skoletiden, sier Mellingen.

Under aksjonen i dag ble elevene hentet ut av klasserommeme. Det hele skal ha gått rolig for seg, men det satte sitt preg på medelevene.

– Bra at aksjonen ble gjennomført

Fana Gymnas er en av syv videregående skoler i Bergen der elever i formiddag ble hentet av sivilt politi i en stor narkotikaaksjon.

– Det er dramatisk når sånt skjer, og ikke noe hyggelig i det hele tatt. Men det er likevel veldig bra at sånne ting blir gjennomført, sier elevrådsleder Sigurd H. Solheim ved Fana Gymnas.

Lin Marie Holvik er sjef for 800 elever ved Nordahl Grieg Vidaregåande skule

– Dette handler om omsorg for ungdom. Vi må stoppe det, dersom det er miljøer som holder på med dette, så vi støtter vi politiet i det arbeidet de gjør, sier Holvik.

Varetektsfengslet

Politiet mener de kun har avdekket toppen av isfjellet og forteller at det er gjort beslag av cannabis, MDMA og kokain. 

I forbindelse med den samme saken, ble fem personer i løpet av helgen pågrepet og siktet for overtredelser av narkotika lovgivningen. Tidligere er ytterligere fire personer pågrepet og varetektsfengslet. 

Dette er skolene politiet aksjonerte mot:

Fana gymnas

Sandsli videregående skole

Bjørgvin videregående skole

Nordahl Grieg videregående skole

Bergen Handelsgymnasium

Bergen Private Gymnas

Akademiet Bergen