Smøresjefen var et nervevrak da Eckhoff kjempet om bronsen

Enorm lettelse hos hardt pressede smørere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SOTSJI (TV 2 Sporten): Skiskytternes smøresjef, Morten Hegle Svendsen, har bare sovet to timer det siste halvannet døgnet. 

Smørebom i flere løp på rad har skapt murring i leiren - og foran mandagens fellesstart for kvinner var presset på gjengen til Svendsen enormt. 

– Jeg er spent, jeg er veldig spent. Det blir godt å få fasiten på om jobben vi har gjort de siste dagene er bra nok, om teoriene våre stemmer, sa han til TV 2 Sporten idet han satte seg i sofaen på rommet der smørerne følger løpene i OL. 

Det starter på verst tenkelig vis når Tora Berger faller i den første utforkjøringen og havner aller bakerst i feltet. Lesja-jenta greier aldri å redde seg inn igjen etterpå - i stedet seiler Tiril Eckhoff fram som det norske håpet. 

På siste stående må hun skyte fullt - og gjør det. Det gjør sisterunden ulidelig spennende for de tre norske smørerne som har tatt plass foran TV. 

– Hun må jobbe knallhardt for å ta det. Det skal muligens holde holdt mot Eve Sachenbacher-Stehle. Vi får se. Jeg håper Tiril kan kopiere Toras sisterunder, da kan det bli bra, sier Morten Hegle Svendsen idet Eckhoff legger ut på sistesløyfen. 

– Kom igjen, Tiril!

Det ser ut som han lider, der han gjemmer ansiktet i hendene, river seg i håret og slår hendene i sofaen. Stemningen stiger når Eckhoff går ut på siden av den tyske jenta - tidligere olympisk mester i lagsprint i langrenn - og forbi. 

– Kom igjen, Tiril! brøler Hegle Svendsen mot TV-skjermen. 

En høflig applaus mot Hviterusslands norske smører, Ivar Ulekleiv, idet Darya Domratsjeva sklir inn til sitt tredje gull. 

Og så handler alt om bronsekampen. Eckhoff har full kontroll i spurten og går inn til en sensasjonell bronse - på meget gode ski. 

Jubelbrølene blant smøregjengen bærer preg av like mye lettelse som glede. 

– En bronse til Tiril er like godt som gull i dag. Vi er utrolige glade og lettet, sier Morten Hegle Svendsen. 

Endret strukturen

Smørerne hadde gått seg inn i en blindgate, men gjorde noen avgjørende og nødvendige endringer som bidro til å sikre Eckhoff bronsen. 

– Vi har endret på noen særdeles viktige detaljer. Generelt har jeg en følelse av at mange små detaljer gjorde helheten veldig bra. 

– Hva slags detaljer sikter du til? 

– Vi har blant annet endret på strukturen. Vi har gått over til litt finere struktur. Det, sammen med noen andre detaljer, fungerte veldig bra på dette føret. 

– Har dere knekt koden?

– Vi er godt på vei. Det så veldig bra ut med Tiril. Hun hadde Evi Sachenbacher-Stehler i ryggen på vei inn mot stadion, og Evi klarte ikke å komme forbi. Normalt skal man få bedre fart hvis man ligger bak. Det tyder på at vi har funnet ut av ting vi har slitt med, sier smøresjefen. 

Kvinnetrener Egil Gjelland var en sint mann etter fredagens 15-kilometer, og la ikke skjul på at skiene jentene gikk på var uakseptabelt dårlige. Det fortalte han også i klartekst til smørerne. 

– Må takke smørerne

Mandag var en tydelig rørt Gjelland på ny inne i smøreboden - denne gangen for å takke. 

– Tiril hadde kjempegode ski, sikkert best i hele feltet. Jeg må takke smørerne, de har gjort en vanvittig jobb. De har hatt en lang og tøff dag, og gjort mer enn manns jobb. Denne bronsen skal de ha mye av æren for, sier han. 

– Var du tilsvarende blid da du var inne i smøreboden nå, som du var sint torsdag? 

– Jeg får litt dårlig samvittighet for å tøye strikken så langt. Men når de gjør jobben i dag, er det enormt. De har snudd en nedtur til en gedigen opptur, roser Gjelland. 

Så er det bare å krysse fingrene for at den positive smøretendensen fortsetter når gutta går fellesstart tirsdag...