Russlands bob-bamser jublet for OL-gull

Alexander Zubkov, som bar Russlands flagg under åpningsseremonien i OL, ordnet mandag landets femte gull da han styrte sin toerbob til overlegen seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med bremser Alexej Vojevoda, som er fra Sotsji, noterte han bestetid i alle fire omganger.

Det endte med seier 66 hundredels sekund foran sveitsiske Beat Hefti. Vinnerduoen forbedret sin egen banerekord med 56,08 i tredje omgang.

Se vinnerrennet øverst i artikkelen.

Her er full resultatliste.

Vojevoda er forøvrig også tre ganger verdensmester i håndbak. Nå kan han i tillegg kalle seg olympisk mester.

Zubkov og Vojevoda satt begge i Russlands firerbob som vant sølv i 2006. De tok bronse sammen i toerbob i Vancouver-lekene for fire år siden.

Etter det viet Zubkov seg en kort stund til en politisk karriere som idrettsminister i Irkutsk, men han satte seg i boben igjen i håp om å vinne OL-gull på hjemmebane.

Det ble full klaff.

– Zubkov har vært med siden Nagano i 1998, At han i dag kjørte ned til omgangens bestetid under de forholdene skal nesten ikke gå an, sa TV 2s ekspertkommentator Snorre Pedersen.

– Han samler også på ølglass. Etter dette får han nok noen flere til samlingen sin, la kommentator Mads Kaggestad til.

Verdenscupvinner Steven Holcomb fra USA, som håpet å sikre landets første OL-gull i toerbob på 78 år, måtte nøye seg med bronse. Han sikret iallfall den siste medaljen tre hundredeler Alexander Kasjanov i Russlands 2.-lag.

For Tyskland, som hadde tre strake OL-gull i toerbob, ble det derimot fiasko. Verdensmester Francesco Friedrich og makker Jannis Bäcker endte på 8.-plass som beste tyskere. Det er landets dårligste innsats i toerbob på 58 år. Forrige gang Tyskland ble uten medalje var i Lillehammer-OL. (©NTB/TV 2 Sporten)