Russlands bob-bamser jublet for OL-gull

Alexander Zubkov, som bar Russlands flagg under åpningsseremonien i OL, ordnet mandag landets femte gull da han styrte sin toerbob til overlegen seier.

Sammen med bremser Alexej Vojevoda, som er fra Sotsji, noterte han bestetid i alle fire omganger.

Det endte med seier 66 hundredels sekund foran sveitsiske Beat Hefti. Vinnerduoen forbedret sin egen banerekord med 56,08 i tredje omgang.

Se vinnerrennet øverst i artikkelen.

Her er full resultatliste.

Vojevoda er forøvrig også tre ganger verdensmester i håndbak. Nå kan han i tillegg kalle seg olympisk mester.

Zubkov og Vojevoda satt begge i Russlands firerbob som vant sølv i 2006. De tok bronse sammen i toerbob i Vancouver-lekene for fire år siden.

Etter det viet Zubkov seg en kort stund til en politisk karriere som idrettsminister i Irkutsk, men han satte seg i boben igjen i håp om å vinne OL-gull på hjemmebane.

Det ble full klaff.

– Zubkov har vært med siden Nagano i 1998, At han i dag kjørte ned til omgangens bestetid under de forholdene skal nesten ikke gå an, sa TV 2s ekspertkommentator Snorre Pedersen.

– Han samler også på ølglass. Etter dette får han nok noen flere til samlingen sin, la kommentator Mads Kaggestad til.

Verdenscupvinner Steven Holcomb fra USA, som håpet å sikre landets første OL-gull i toerbob på 78 år, måtte nøye seg med bronse. Han sikret iallfall den siste medaljen tre hundredeler Alexander Kasjanov i Russlands 2.-lag.

For Tyskland, som hadde tre strake OL-gull i toerbob, ble det derimot fiasko. Verdensmester Francesco Friedrich og makker Jannis Bäcker endte på 8.-plass som beste tyskere. Det er landets dårligste innsats i toerbob på 58 år. Forrige gang Tyskland ble uten medalje var i Lillehammer-OL. (©NTB/TV 2 Sporten)