HAR SLITT MED ALLERGI: Norges landslagskeeper i ishockey, Lars Haugen, har slitt med støvallergi. (AP Photo/Mark Humphrey)
HAR SLITT MED ALLERGI: Norges landslagskeeper i ishockey, Lars Haugen, har slitt med støvallergi. (AP Photo/Mark Humphrey)

– 7-8 norske utøvere slått ut av byggestøv

Olympiatoppens sjefslege Fredrik S. Bendiksen oppfordrer utøverne til å sørge for at gulvene vaskes og vinduene lukkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sotsji (TV 2 Sporten): Aksel Lund Svindal har reist hjem, og ishockeykeeper Lars Haugen så dårlig på grunn av store allergiproblemer.

Nå viser det seg at ytterligere 7-8 utøvere er blitt plaget av allergiproblemer i Sotsji. 

– Ikke pollen i luften
Men ifølge Olympiatoppens sjefslege, Fredrik S. Bendiksen, skyldes ikke allergiplagene pollen som først antatt. Nærmere undersøkelser viser at det er byggestøv som har sørget for allergiplagene til de norske utøverne.

– Det er først og fremst øye- og neseallergi. Basert på det vi vet så skyldes dette byggestøv fra murbygningene utøverne bor i her nede i byen, kombinert med støv som virvles opp fra gaten. De fleste som har rapportert allergiproblemer til meg sier det er verst om morgenen etter en natts søvn. De våkner med hovne, kløende øyne, opplyser Bendiksen til TV 2.

Og slår fast:

– Ifølge de opplysningene vi har fått fra arrangøren senest i dag så viser den oppdaterte oversikten at det er lite pollen i regionen. 

– Støvfulle omgivelser
Ifølge sjefslegen er det først og fremst utøverne som bor i deltakerlandsbyen i Adler og i Mountain Village som har merket allergiplagene mest.

– De som er allergiske av disposisjon får lettere plager i støvfulle omgivelser. Noen har opplevd lettere plager, og vi har sett utøvere som har opplevd kraftigere allergiplager, fastslår han.

 Hvilke sportslige konsekvenser kan allergiproblemene skape for utøverne?

– Så lenge det sitter i øynene så er det mest irritabelt, og du kan føle at du har nedsatt syn og eventuelt nesetetthet. Og det er helt klart subjektivt fra utøver til utøver. Men i forhold til våre utholdenhetsutøvere så skaper det ikke ytterligere problemer for prestasjon, svarer han.

Nekter å navngi alle
 Er det mange av våre profilerte utøvere som sliter med disse plagene?

– Aksel og ishockeykeeperen er jo kjent, men utover disse ønsker jeg ikke å nevne ytterligere navn. Det jeg kan si er at det er helt på tvers av snittet vi har i troppen, svarer han.

Bendiksen opplyser om at Norge foreløpig er den eneste nasjonen han vet om som har slitt med byggestøvallergi i troppen. Men sjefslegen understreker at han ikke har kontaktet andre nasjoner om problemet foreløpig.

– Lukk vinduene og vask gulvene!
Personene som er rammet av byggestøvallergiet får foreløpig normal behandling.

– De behandles med nesespray og allergitabletter, sier Bendiksen.

 Hva gjør dere for å hindre ytterligere plager fremover?

– For det første får de det gjelder medisinsk behandling som varierer fra person til person. Dessuten sørger vi for at rommene deres vaskes grundig hver dag, med vekt på gulvet. Og alle utøverne må holde vinduene lukket, svarer han.

 Har dere tatt opp byggestøvproblemet med arrangøren?

– Det er vanskelig for arrangøren å gjøre noe med dette nå, når seks dager gjenstår av lekene. Det er vanskelig for oss å si hva som ytterligere kan gjøres for å bøte med dette, sukker han.