Fant 44 år gammelt foster i magen til kvinne (84)

Den brasilianske kvinnens magesmerter hadde en oppsiktsvekkende forklaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den uvanlige oppdagelsen ble gjort på sykehuset i Natividade i den brasilianske delstaten Tocantins tidligere denne måneden.

Kvinnen (84) hadde blitt innlagt på grunn av sterke magesmerter og svimmelhet.

Røntgenbildene som avslørte et foster i den eldre kvinnens mage, forbløffet sykehuspersonalet.

– Vi kunne se ansiktet, armer, bein, ribbein og ryggsøylen, sier gynekolog Gesneria Saraiva til den brasilianske nettavisen G1. Hun anslår at fosteret har dødd mellom uke 20 og 28 i svangerskapet.

Sjelden

Fenomenet steinfoster eller lithopaedion, som er den medisinske betegnelsen, er svært uvanlig og kan ifølge Store Norske Leksikon være resultat av et avdødt foster som ikke støtes ut av livmoren eller en følge av svangerskap utenfor livmoren. Fosteret blir mumifisert eller forkalket og det dannes et såkalt steinfoster.

Ifølge legen var den brasilianske kvinnen gravid utenfor livmoren.

Forkalkningen skal beskytte mor mot betennelser når det døde fosteret råtner. Følgen blir, ifølge Wikipedia at kvinnen kan bære på det steinharde, «mumifiserte» fosteret i livmoren eller i bukhulen i mange år, kanskje resten av livet.

Var gravid

Den eldre kvinnen har fortalt at hun ble gravid for 44 år siden, men fikk store smerter og oppsøkte en heksedoktor.

– Hun fikk medisin og følte seg bedre, men magen sluttet å vokse, fosteret sluttet å bevege seg, så hun trodde hun hadde abortert, sier gynekolog Saraiva.

84-åringen har ikke bestemt seg for om hun vil fjerne det forkalkede fosteret.