BREVIK-SAKEN:

– Har mistet troen på rettssystemet

Therese Rørholt (35), bestevenninnen til avdøde Linn Madelen Bråthen (33), er i sjokk etter at Riksadvokaten dropper drapssiktelsen mot politimannen Lars Trøen von Hoegee (40).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg skjønner ikke at det går an. Jeg er i sjokk, sier Therese Rørholt til TV 2.

Hennes beste venninne, Linn Madelen Bråthen (33), ble funnet død på Sandøya ved Stathelle 4. august i fjor.

Dødsfallet ble først etterforsket som selvdrap, men kort tid senere ble politimannen Lars Trøen von Hoegee (40) siktet for forsettlig drap.

Dette skjedde etter at det kom fram overvåkningsbilder som viste at han hadde tatt følge med Bråthen opp på Breviksbroen samme natt som hun falt fra den.

I dag ble det kjent at Riksadvokaten ikke tiltaler von Hoegee for drap, men kun for å ha forlatt Bråthen i hjelpeløs tilstand.

– Bråthens mor har det tøft

– Det kom som en stor overraskelse, og jeg skjønner egentlig ikke at det går an, gjentar Rørholt.

Hun er desillusjonert på vegne av rettssystemet.

– For å være helt ærlig så har jeg mistet troen på rettssystemet vårt, sier Rørholt.

Siden Bråthen døde, har hun hatt nær kontakt med venninnens mor. Hun har pratet med etter at tiltalebeslutningen ble kjent i dag. 

– Hun har det veldig tøft, sier hun.

DANMARKSTUR: Linn Madelen Bråthen (t. v) og Therese Rørholt på en ferietur til Danmark i 2003. Foto: PRIVAT
DANMARKSTUR: Linn Madelen Bråthen (t. v) og Therese Rørholt på en ferietur til Danmark i 2003. Foto: PRIVAT

Bistandsadvokat: – De har det kjempetøft

– Dette var ikke uventet, men det er klart at det er tungt for de etterlatte å få denne tilbakemeldingen, sier Niels Christian Schelver Petersen, familiens bistandsadvokat, til TV 2.

– De hadde håpet på en tiltale for drap, samtidig er det et strengt beviskrav. Man skal bevise ut fra en hver tvil at det har blitt begått et drap. Det ble avgjørende, fortsetter bistandsadvokaten.

Familien ser fram til å møte i retten, og kanskje få noen flere svar, opplyser Petersen.

– De har det kjempetøft. De har gått helt i kjelleren, sier han.

BREVIKSBROEN: Det var fra Breviksbroen at Linn Madelen Bråthen falt i døden natt til 4. august i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
BREVIKSBROEN: Det var fra Breviksbroen at Linn Madelen Bråthen falt i døden natt til 4. august i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Tiltalt for å ha forlatt Bråthen i hjelpeløs tilstand

Bevisene for forsettlig drap holder ikke, opplyste Riksadvokaten i en pressemelding tidligere i dag.

«Riksadvokaten har konkludert med at det ikke er bevismessig grunnlag for å ta ut tiltale for forsettlig drap», står det i pressemeldingen, signert assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther, som utdyper:

«Det har ikke latt seg gjøre å bringe på det rene hvordan avdøde falt fra broen, og etter riksadvokatens vurdering er det derfor ikke bevismessig grunnlag for å ta ut tiltale for drap.»

TV 2 har tidligere fortalt at politiet i sin innstilling til statsadvokaten ville at mannen skulle tiltales for drap, noe som også bekreftes i pressemeldingen.

Forsvarer: – Voldsom lettelse

– Dette er en voldsom lettelse for ham og noe han har ventet lenge på.Han føler han er trodd for første gang. Jeg konstaterer at både riksadvokaten og statsadvokaten har vært uenig i politiets innstilling om tiltale for drap, sier Arne Lie, politimannens forsvarer.

Lie understreker at hans klient også nekter straffskyld – slik han også har gjort konsekvent hva angår drapssiktelsen – for å ha forlatt Bråthen i hjelpeløs tilstand.