TILTALEN KLAR: Politimannen Lars Trøen van Hoegee (40) var siktet for forsettelig drap etter at Linn Madelen Bråthen (33) ble funnet død i sjøen ved Sandøya utenfor Brevik 3. august. Politiet mente politimannen hadde drept kvinnen ved å kaste eller dytte henne fra Breviksbrua, men Riksadvokaten tar ikke ut tiltale for drap. Foto: PRIVAT
TILTALEN KLAR: Politimannen Lars Trøen van Hoegee (40) var siktet for forsettelig drap etter at Linn Madelen Bråthen (33) ble funnet død i sjøen ved Sandøya utenfor Brevik 3. august. Politiet mente politimannen hadde drept kvinnen ved å kaste eller dytte henne fra Breviksbrua, men Riksadvokaten tar ikke ut tiltale for drap. Foto: PRIVAT

BREVIK-SAKEN:

Politimannen (40) tiltales ikke for drap

Lars Trøen van Hoegee (40) er tiltalt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen (33) i hjelpeløs tilstand, men ikke for drap. Riksadvokatens avgjørelse strider mot politiets innstilling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bevisene for forsettlig drap holder ikke, opplyser riksadvokaten i en pressemelding.

«Riksadvokaten har konkludert med at det ikke er bevismessig grunnlag for å ta ut tiltale for forsettlig drap», står det i pressemeldingen, signert assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther, som utdyper:

«Det har ikke latt seg gjøre å bringe på det rene hvordan avdøde falt fra broen, og etter riksadvokatens vurdering er det derfor ikke bevismessig grunnlag for å ta ut tiltale for drap.»

TV 2 har tidligere fortalt at politiet i sin innstilling til statsadvokaten ville at mannen skulle tiltales for drap, noe som også bekreftes i pressemeldingen.

FORSVARER: Arne Lie, politimannens forsvarer, før et fengslingsmøte i Tønsberg tingrett i Brevik-saken. 
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
FORSVARER: Arne Lie, politimannens forsvarer, før et fengslingsmøte i Tønsberg tingrett i Brevik-saken. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Forsvarer: – Voldsom lettelse

– Dette er en voldsom lettelse for ham og noe han har ventet lenge på.Han føler han er trodd for første gang. Jeg konstaterer at både riksadvokaten og statsadvokaten har vært uenig i politiets innstilling om tiltale for drap, sier Arne Lie, politimannens forsvarer.

Lie understreker at hans klient også nekter straffskyld – slik han også har gjort konsekvent hva angår drapssiktelsen – for å ha forlatt Bråthen i hjelpeløs tilstand.

– Riksadvokaten har basert seg på at han burde skjønt hva som kunne skje på broen, men dette var ikke i nærheten av hans tanker. Når det gjelder den subsidiære posten som gjelder falsk forklaring, så har han erkjent straffskyld for dette for lenge siden, sier Lie.

Bistandsadvokat: – De har det kjempetøft

– Dette var ikke uventet, men det er klart at det er tungt for de etterlatte å få denne tilbakemeldingen, sier Niels Christian Schelver Petersen, familiens bistandsadvokat, til TV 2.

– De hadde håpet på en tiltale for drap, samtidig er det et strengt beviskrav. Man skal bevise ut fra en hver tvil at det har blitt begått et drap. Det ble avgjørende, fortsetter bistandsadvokaten.

Familien ser fram til å møte i retten, og kanskje få noen flere svar, opplyser Petersen.

– De har det kjempetøft. De har gått helt i kjelleren, sier han.

Kan få seks års fengsel

Riksadvokaten skriver at politimannen istedet tiltales for å ha forlatt noen i hjelpeløs tilstand, eller «subsidiært» for å ha avgitt falsk forklaring til politiet.

Det vil si at tiltaleposten som gjelder falsk forklaring kun vil bli aktuell om den tidligere drapsiktede politimannen Lars Trøen van Hoegee (40) ikke blir dømt for å ha forlatt LInn Madelen Bråthen (33) i hjelpeløs tilstand.

Strafferammen for å ha forlatt noen i hjelpeløs tilstand er inntil seks år i fengsel, mens falsk forklaring er inntil to år eller bøter.

Var samlet samme kveld

Bråthen ble funnet død i sjøen ved Sandøya ved Stathelle lørdag 3. august i fjor. 

Samme kveld var Linn Madelen, hennes bror, hennes samboer og van Hoegee samlet til et festlig lag i hennes hjem i Stathelle. 

Senere samme natt passerte Linn Madelen Bråthen og van Hoegee et overvåkningskamera ved Brotorvet kjøpesenter i Stathelle. Deretter gikk de ut på Breviksbroen. 

Fikk sparken

Etter å ha først nektet for å ha vært på broen, innrømmet politimannen at han var til stede da Bråthen ifølge ham tok sitt eget liv. Politiet mottok i ettertid en rekke vitneobservasjoner fra folk som hadde hørt høylytt krangling på broen i det aktuelle tidsrommet. 

Politimannen har vært suspendert fra stillingen sin i politiet siden 13. august 2013, og den 17. januar i år ble han avskjediget fra politiet.

Riksadvokaten vil ikke kommentere saken utover pressemeldingen.