PRESSET: Smøresjef Knut Nystad i skiløypene i Sotsji. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRESSET: Smøresjef Knut Nystad i skiløypene i Sotsji. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Smøregigant: – Om Norge spør, skal de få hjelp

SkiGo-direktør avviser at de holder tilbake produkter fra Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

De norske skismørerne har hatt et olympisk mareritt så langt i Sotsji. 

I renn etter renn har det blitt klaget på skiene til de norske utøverne. Da smøresjef Knut Nystad møtte pressen mandag formiddag, forklarte han det delvis med at de andre nasjonene har tilgang på produkt som Norge ikke har.

Han mer enn insinuerte at de norske blir boikottet av smøreleverandørene, som heller prioriterte de andre nasjonene.

 – Jeg skulle ønske at jeg hadde det beste produktet. Gjerne det svenskene har. Det ryktes at enkelte fabrikanter favoriserer enkelte land. Vi har hørt de ryktene fra to leverandører, sier Nystad.

HEKTISK TESTING: Det norske smøreteamet forsøker å finne ut hva som feiler de norske skiene under OL i Sotsji.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HEKTISK TESTING: Det norske smøreteamet forsøker å finne ut hva som feiler de norske skiene under OL i Sotsji. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Avviser favorisering

Blant svenskenes viktigste leverandører på smurning er SkiGo. Etter det TV 2 erfarer, er SkiGo produsenten Nystad siktet til under dagens pressekonferanse.

Den tidligere svenske langrennsverdensmesteren Christer Majbäck er administrerende direktør i det svenske selskapet.

Registrer deg nå: Se hele OL gratis på tv2.no

Han avviser at de favoriserer noen land eller holder tilbake produkter, men bekrefter at de har et tettere samarbeid med andre land enn Norge. 

– Vi har et veldig tett samarbeid med det finske og svenske landslaget, og det har vi hatt over en viss tid. Gjennom sesongen jobber vi tett med dem ved at de kommer til oss og spør om justeringer av produkt. Da prøver vi å etterkomme det. Det gjør selvsagt at de kan ha variasjoner av et produkt som Norge ikke har, sier Majbäck til TV 2.

– Men det gjør vi med alle land som kommer til oss og spør. Dersom Russland eller Norge kommer til oss så får de samme behandling. Vi jobber nøyaktig likt mot alle land.

– Tror du noen holder igjen produkter fra Norge?

Jeg kan bare uttale meg for SkiGo. Vi holder absolutt ingenting igjen fra dem. De får alle mine produkter om de kommer og spør. 

SMØRETEAM: Ronny Frydenlund Hansen, Knut Nystad og Roy Pedersen foran den dyrekjøpte smørebussen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SMØRETEAM: Ronny Frydenlund Hansen, Knut Nystad og Roy Pedersen foran den dyrekjøpte smørebussen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien

– Åpen for samarbeid

SkiGo opplyser at de har hatt et visst samarbeid med Norge på festesmurning, gjennom den norske festesjefen Roy Pedersen. På gli har Norge ikke vært interessert i et samarbeid ifølge Majbäck.

Den svenske smøregiganten har et bevisst forhold til å jobbe sammen med de beste skigåerne. Testingen og tilbakemeldingene derifra er verdifull for deres produktutvikling.

– Jeg er klart åpen for samarbeid mot alle nasjoner, som de fleste nasjoner er åpen mot alle smøremerker, forklarer SkiGo-sjefen.

Han vil gjennomføre en evalueringsrunde med den svenske smøresjefen etter OL for å finne ut hva som fungerte og hva som ikke gjorde det.

– Voldsomme utslag

At Norge har hatt dårlige ski er ingen hemmelighet, men Majbäck er usikker på hva bakgrunnen for utspillet om de blir nedprioritert.

– Jeg kan ikke uttale meg om grunnen til at de norske har bommet med skiene, sier Christer Majbäck.

VM-SØLV: Christer Majbäck tok sølv på 10 kilometeren under VM i Val di Fiemme 1991. Terje Langli vant, Torgny Mogren tok bronsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB / SCANPIX
VM-SØLV: Christer Majbäck tok sølv på 10 kilometeren under VM i Val di Fiemme 1991. Terje Langli vant, Torgny Mogren tok bronsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB / SCANPIX

– Det jeg kan si er at alle ikke kan miste formen på den måten som det kan se ut som de norske har gjort. Det er også ørsmå nyanser. Litt for tunge ski i motbakken kan gi voldsomme utslag.

På stafetten gikk Petter Northug på fabrikkslipte ski, isteden for Norges spesialslipte varianter. Det kan tyde på at det er strukturen på skiene, mer enn smurningen, som er Norges største problem.

– Vi jobber etter samme modell som tidligere. Vi har to av verdens beste slipere som står nede i dalen og sliper ski. Det er et stort spørsmål hvorfor vi ikke lykkes, sa Nystad på pressekonferansen.

SkiGo-konkurrent Swix nekter også for at Norge ikke har tilgang på det de andre har, og er klar på at dette handler om strukturen på skiene.

– Det er bare tull. Det er tatt ut av ingenting, og en enkel måte å vri seg unna kritikken på, dette handler om struktur på skia, sier Swixs Ole Bjørn Tretterud til Hallingdølen.

Ombyttede roller

Det er i tilfelle ikke ukjent. Under VM i Oslo i 2011 hadde Norge kjempeski, mens svenskene hadde langt mindre suksess. Den gang var det Norge og festesjef Roy Pedersens «heimkok» som hadde en fordel og produkt de andre ikke hadde.

– Sverige hadde et par katastrofale dager under VM i Oslo, og det tok et par renn før de fant ut at det var strukturen som var problemet. Kanskje kan det være tilfellet for Norge sin del nå, spekulerer Majbäck.

At Norge ikke skal ha tilgang på alle produktene de trenger for å lage gode ski har han i alle fall ingen tro på.

– Jeg vet at det er blitt brukt mye standardprodukter i Sotsji også, og at det er blitt gått fort på ski på disse produktene. Det er slike produkt det er gått mest på, sier sjefen for den svenske smurningsprodusenten.

– Skiskytterne har løst koden

Skiskytterne har også slitt med skiene, men ifølge Tretterud i Swix har de nå løst koden.

– De norske skiskytterne hadde vunnet om det hadde vært renn i dag. Skiskytterne har løst koden, sier han til Hallingdølen.

Flere andre og mindre nasjoner med et langt mindre støtteappart har hatt langt bedre ski enn nordmennene, både blant langrennsløperne og skiskytterne. 

– Det er vanskelig å si hvorfor. De andre nasjonene har mindre folk i støtteapparatet og har nok klart å omstille seg raskere, sier Tretterud til lokalavisen.

Nå er spørsmålet om den informasjonen når langrennsleiren før lagsprinten på onsdag.