Gir VG skylden for sørgebånd-bråket

IOC ønsket ikke å si noe om skijentenes sørgebånd-markering. Men da VG spurte om reglene ble fulgt, følte OL-toppene seg tvunget til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

– Det er fryktelig synd at dette kommer fra våre egne, sier Marit Bjørgen, som med det sorte sørgebåndet rundt armen tok gull under 15 kilometeren.

Norges skiforbund og de norske skijentene fikk en reprimande etter at de valgte å gå med sørgebånd på 15 kilometeren under OL i Sotsji.

IOC har i etterkant fått hard medfart for kritikken etter skijentenes minnemarkering av dødsfallet til Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror. 

Under TV 2s OL-studio mandag formiddag, slo idrettspresident Børre Rognlien tilbake mot kritikken IOC har fått. Han hevder IOC ikke hadde tenkt å komme med en reaksjon for jentenes bruk av sørgebånd, før de ble kontaktet og nærmest oppfordret av VG til å reagere.

– IOC ville ikke reagere

– De ble oppringt av en norsk avis som spurte om de ikke burde gjøre noe med disse sørgebåndene på bakgrunn av de reglene som fantes. Og da måtte IOC svare på henvendelsen fra den norske avisen. I utgangspunktet hadde de ikke tenkt å gjøre noe som helst, sier Rognlien.

TV 2 vet at flere sentrale skikkelser i det norske idrettsmiljøet har reagert kraftig på måten VG har opptrådt i denne saken. 

IOC-presidenten reagerte

IOC-president Thomas Bach og statsminister Erna Solberg diskuterte situasjonen rundt sørgebåndene da de nylig møttes i Sotsji. Ifølge Rognlien svarte IOC-presidenten at de ikke hadde tatt noen avgjørelse om å reagere på minnemarkeringen, de hadde bare svart på et brev. Brevet var en henvendelse fra en norsk journalist om regelverket vedrørende sørgemarkeringer.

Bach skal også ha forklart Solberg at VG spurte om ikke IOC hadde tenkt å følge sine egne regler.

TV 2 har fått tilgang til kontakten mellom VG og IOC. I epost-utvekslingen viser avisen til at det norske ishockeylandslaget ble nektet å bruke sørgebånd under OL i Vancouver for fire år siden. Videre spør VG hva som har skjedd siden hockeylandslaget ble nektet en lignende markering for fire år siden.

Henvendelsen fra VG tvang ifølge idrettspresident Børre Rognlien IOC til å reagere mot de norske skijentene. Det er VGs sjefredaktør Torry Pedersen uenig i.

– VG publiserte sin sak om IOCs reaksjon etter at Norges landslagssjef opplyste at de hadde fått en reprimande per brev. Før det hadde vi stilt et helt ordinært spørsmål om regelverket. Å prøve å flytte fokuset fra IOC til VG i denne saken er mildt sagt en forunderlig strategi, skriver Pedersen i en epost til TV 2.

– Vi har dessverre fått den mediesituasjonen at hvis man ikke har noen problematiske historier, så lager man noen. Det er en utrolig utfordring for alle sammen at media etter hvert nå har begynt å jobbe på den måten, sier Børre Rognlien. 

Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg har diskutert saken med IOC-presidenten i ettertid.

Heiberg kjente ikke til VGs framgangsmåte i saken før IOC kom med sin uttalelse, men overfor TV 2 legger han ikke skjul på at han er mindre fornøyd med hvordan prosessen har foregått.

Bjørgen: – Synd at det kommer fra våre egne

Marit Bjørgen vant den mye omtalte 15 kilometeren hvor de norske skijentene gikk med sørgebånd. Hun synes lite om saken og hvordan den har blitt til.

– Jeg har ikke satt meg inn i den saken, men hvis det er VG som har skapt mye blest rundt den saken, så synes jeg det er veldig synd, sier hun.

– Hva tenker du når media gjør sånne ting?

– Det er vel en del av gamet. Journalistene og media er ute etter å finne saker, men jeg må jo si at det er fryktelig synd at det kommer fra våre egne, sier Bjørgen til TV 2.

Sportssjef i Norges Skiforbund, Åge Skinstad, ønsker ikke å kommentere hvordan situasjonen rundt sørgebåndene har utartet seg, annet enn at de står ved sin avgjørelse om å hedre Jacobsens bror.

– Vi valgte å gå med med sørgebånd for å støtte Astrid. Vi tenkte kun på henne og hennes familie. Jeg synes vi har klart å holde sammen på en fin måte for å støtte de hjemme i Norge, sier Skinstad til TV 2.

– Skader omdømmet

Idrettspresident Rognlien mener saken har skadet omdømmet til IOC, og mener derfor det er viktig å få frem at de i utgangspunktet ikke hadde intensjoner om å forfølge saken. 

– Folk hjemme de leser jo bare det de ser på den delen av media som de blir presentert for. De kjenner ikke situasjonen som ligger bak, og derfor synes jeg det er greit å si at sånn var det, sier Rognlien.

SORG: Heidi Weng, Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira var sterkt preget etter 15 kilometeren under OL i Sotsji. (Foto: TV 2)
SORG: Heidi Weng, Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira var sterkt preget etter 15 kilometeren under OL i Sotsji. (Foto: TV 2)