FUNNET LØSNINGEN? Petter Northug forteller at han hadde gode ski.

 


 
           
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FUNNET LØSNINGEN? Petter Northug forteller at han hadde gode ski. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Northug gikk på en annen slip enn resten av landslaget

Den eneste som ikke gikk på slip laget av det norske laget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SOTSJI (TV 2): Gode råd var dyre da det norske smøreteamet skjønte at skiene for andre dag på rad var katastrofalt dårlige. I all hast ble det gjort forandringer med skiene til Petter Northug.

Det forteller landslagssjef Vidar Løfshus. 

– Petter var kjempefornøyd med skiene sine. Vi gjorde en endring på skiene til Petter på slutten. Han fikk et nytt produkt på. Om det ble gjort endring på struktur er jeg usikker på, sier Løfshus.

– Har dere funnet ut hva som er galt?

– Nå driver vi og tester, sier Løfshus.

Erfarne slipere

Northug var den eneste av de norske løperne som gikk på den originale fabrikkslipen til Fischer. De andre norske løperne gikk på sliper som er laget av det norske smøreteamet.

Det er slipeveteranene Olav Stuveseth og Terje Fardal som sliper de norske skiene under mesterskapet.

Og lurer du på hva en slip er? TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland forklarer:

– Det er riller som settes i sålen. Jo varmere det er, jo grovere er rillene. Da skal mye vann fraktes vekk fra sålen. På samme måte har man en fin slip på kaldere og tørt føre, sier han.

Kan være tilfeldig

Smøresjef Knut Nystad vil ikke slå fast at det var årsaken til at Northug hadde bedre ski enn resten.

– Det kan være tilfeldig. Fabrikkslipene er gode, men som oftest sendes disse til omsliping etter å ha blitt testet, sier smøresjef Knut Nystad.

Nystad sier at produktet Northug fikk på skiene ikke var nytt. 

– Det var et gammelt produkt vi visste hadde fungert før på et lignende føre. Siden vi lå langt bak, så tok vi en sjanse på at det kunne fungere. Det var noe vi ikke hadde testet før løpet, men gjorde etter at vi så vi hadde dårlig glid på de første etappene, sier Nystad.

Han skal bruke kvelden godt.

– Vi skal nullstille testparken. Nå skal vi slipe om alle testskiene og begynne på null, sier han. 

Jespersen kan gå femmila med fabrikkslip

Chris Jespersen er glad for at det norske smøreteamet nå har bestemt seg for å starte helt på null, og slipe om samtlige testski. 

- Det er bra, for det har ikke fungert. 

Han biter seg merke i at Northug gikk sisteetappen med ski som er slipt av fabrikanten Fischer. 

- Jeg har også et par skøyteski med fabrikkslip. Det er det beste paret jeg har. Jeg kan fort ende opp å gå femmila med dem, så lenge de tester best, sier han. 

Syndby har også med Fischer-ski

Smøresjef Knut Nystad tok i kveld kontakt med TV 2 for å fortelle at også Martin Johnsrud Sundby har ski med samme fabrikkslip som Petter Northug med seg til OL. 

- Martin hadde to par slike ski, men det dårligste av dette paret, som ble slipt om til «vår» slip, ble best i dagens test, skriver Nystad i en sms, og utdyper. 

- Fabrikkslipene er bra. Problemet er én - at vi ikke har manuellserier på fabrikkslipene, og to - at f.eks Fischer ikke sliper andre skimerker som Rossignol, Madshus og Atomic. Vi har vunnet skirenn på fabrikksliper før, men mest på grunn av at det har vært veldig gode skipar, skriver Nystad. 

Treningsski gled bedre enn Rønnings

Eldar Rønning forteller at re-testen av skiene han gikk stafetten på var så dårlig at treningsskiene til den ene smøreren gled i fra han konkurranseski. 

- Og de skiene var ikke glidet på nesten to uker. Det skal jo ikke være mulig. Det er viktig at man nå tør å nullstille, og begynne på nytt. Vanligvis har jeg knallbra ski på klisterføre, så jeg skjønner ingenting. 

Han har ikke med seg ski som er slipt av fabrikanten Rossignol. 

- Alle de norske slipene har danket ut fabrikkslipene mine, sier han. 

Håper på gjennombrudd

Skiskytternes smøresjef Morten Hegle Svendsen håper det kan være begynnelsen på et smøregjennombrudd.

– Dette er relevant informasjon, sier Hegle Svendsen til TV 2.

– Men vi skal passe oss for å gå i fellen. Det er mye kaldere nå. Vi kan ikke bare kopiere det de gjorde med skiene til Petter. Den siste tiden inn mot rennene blir viktig. Jeg er optimist og forferdelig sliten, sier Hegle Svendsen.