– Skal barnet ditt bli en vinner, må du behandle det som en idrettsmann

Fra hun var liten hadde OL-gullvinnerens mor et strengt regime. Datteren måtte opp klokken fem om morgenen hver eneste dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Direkte i livesenteret: Isdans kortdans søndag kl. 16.00, fridans mandag kl. 16.00

OL-heltene som i disse dager konkurrerer i Sotsji er oppdratt på vidt forskjellige måter, men felles for de fleste er ivrige foreldre som har støttet dem.

Ted Ligety var langt fra et naturtalent, men kjempet seg til topps med en vanvittig vinnervilje og hjelp fra foreldre som støttet ham.

For den russiske isdansere Jekaterina Bobrova (23) var det en bestemt mor som stod bak, med et opplegg som er fryktelig langt unna den norske idrettsmodellen.

Hun ble oppdratt av en mor som styrte henne med jernhånd.

– Dersom du vil oppdra barnet ditt til å bli en vinner, må du behandle det som en idrettsmann, ikke som et barn, sier Natalja Bobrova.

Se reportasje i videovinduet over!

Jekaterina Bobrova har allerede tatt gull i Sotsji, den en del av det russiske laget som gikk til topps i lagkonkurransen. 

TOK OL-GULL: Jekaterina Bobrova og Dmitrij Solovjev var en del av det russiske laget som tok gull i lagkonkurransen. Foto: AP Photo/Darron Cummings, Pool
TOK OL-GULL: Jekaterina Bobrova og Dmitrij Solovjev var en del av det russiske laget som tok gull i lagkonkurransen. Foto: AP Photo/Darron Cummings, Pool

I 2013 vant hun og partneren Dmitrij Solovjev europamesterskapet, og bronse i VM. Når Isdansen går av stabelen i Sotsji søndag og mandag er de to blant medaljekandidatene.

– Hadde et strengt regime

Dit har hun kommet etter å ha vært under morens strenge regime.

– Jeg har aldri vært en mor som har dullet med barnet mitt. Jeg sa aldri: «Stakkars Katje, du kan sove lenge i dag.» Vi har alltid hatt et strengt regime. Vi fulgte det strengt, så jeg oppdro en vinner til slutt. Men familien tenkte at jeg var litt streng, sier Natlja Bobrova.

Jekaterina måtte opp tidlig hver eneste dag, for å følge morens strenge regime.

– Helt fra jeg var liten måtte jeg opp klokken fem hver dag for å gå på trening. For meg var det helt normalt, sier hun. 

Men moren innrømme at de rundt reagerte på hennes strenge regime.

– Alle syntes det var veldig tidlig å begynne treningen så tidlig, medgir hun.

Jekaterina Bobrova hyller moren for den strenge oppdragelsen, og mener hun har æren for sin egen suksess.

GODT FORHOLD: Jekaterina Bobrova er glad moren oppdro henne strengt, men kommer ikke til å tvinge sitt eget barn til å stå opp klokken fem hver eneste morgen.
GODT FORHOLD: Jekaterina Bobrova er glad moren oppdro henne strengt, men kommer ikke til å tvinge sitt eget barn til å stå opp klokken fem hver eneste morgen.

– Jeg har forstått at min mor er den beste. Hun er mitt store ideal. Hennes måte å oppdra meg på var også helt riktig. Jeg er sikker på at jeg ikke hadde kommet dit jeg er, dersom hun ikke hadde gjort ting på sin måte, sier hun.

– Kommer ikke til å gjøre det med mitt barn

Men Jekaterina Bobrova kommer ikke til å oppdra sine egne barn like strengt.

– Jeg liker å sove, så jeg tror ikke jeg kunne gjøre det med mitt barn.

Hun deltok også i Vancouver-OL med sin partner. Den gang endte det med skuffelse.

– Vi hadde forventninger om at vi skulle kunne hevde oss blant de ti beste, men vi kom bare på 15. plass, sier Jekaterinas, som har reist seg med backing fra moren.

– Mamma trodde på meg hele tiden, selv da treneren og jeg selv ikke gjort det, sier hun.

Og da det knallharde arbeidet ble kronet med EM-gull, var det et stort øyeblikk for mamma Natalja.

– De ble europamestre, og vi var til stede. Det ble stor suksess. Det var fulle tribuner, og selvfølgelig gråt jeg, sier hun.

Så gjenstår det å se om det blir flere gledestårer i Sotsji.