PÅ PLASS I SOTSJI: Norges statsminister Erna Solberg sammen med Inge Andersen under søndagens super G-renn. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PÅ PLASS I SOTSJI: Norges statsminister Erna Solberg sammen med Inge Andersen under søndagens super G-renn. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Erna Solberg:  - Nå må vi ikke bli for bortskjemte 

Erna Solberg mener nordmenn ikke bør forvente seier i hvert renn i OL.

Sotsji (TV 2 Sporten): Norge har kapret fem gullmedaljer hittil, men de største favorittene har sviktet.

Flere norske medaljefavoritter står uten edelt metall, og lørdag sviktet de norske jentene totalt på stafetten.

Dagen derpå skuffet også gutta på stafetten. Petter Northug og lagkameratene endte til slutt på en fjerdeplass.

- Må ikke bli for bortskjemte
Statsminister Erna Solberg vil imidlertid ikke være med på at Sotsji-OL har vært mislykket for Norges del.

- Den samlede medaljestatistikken viser jo at Norge gjør det veldig bra i dette OL også. Men det er klart at på noen favorittdistanser for nordmenn så har vi ikke slått til enda. Hadde vi slått til på disse så hadde vi vært helt i front på medaljefangsten, sier Erna Solberg til TV 2, før hun slår fast:

- Men nå må vi ikke være så bortskjemte at vi regner med gull hver gang. Jeg er jo så gammel at jeg husker tilbake til den tid da Bjørg Eva Jensen tok det eneste gullet vårt i et OL på skøyter. Vi har vært utrolig gode de siste årene og har et utrolig idrettsmiljø. Jeg tror summen til slutt etter Sotsji vil vise at dette har vært et veldig godt OL likevel, mener hun.

Skryter av jobben som gjøres
Solberg skryter av jobben som gjøres i norsk idrett, og er optimist med tanke på fremtiden.

- Den store satsingen fungerer og vi har veldig mange talenter som kommer opp. Ser vi for eksempel innen kvinnelangrenn er det mange som slår gjennom og utfordrer de vi har hatt i mange år. Det samme ser du i alpinsporten. Jeg tror vintersport kommer til å stå sterkt i Norge fremover og vi kommer til å gjøre det veldig bra fremover, konkluderer statsministeren.

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund Inge Andersen er full av lovord om den jobben som gjøres i norsk idrett.

- Vi har klart å skape en ny generasjon som viser at den norske idrettsmodellen har en fantastisk bærekraft, sier Andersen.

- Ufortjent kritikk
Han mener kritikken som har kommet mot manglende gullmedaljer i spesielt langrenn og skiskyting er ufortjent.

- Målt i antall medaljer så er det Russland, USA og Norge som har flest i disse lekene. Jeg tror det er ekstremt viktig å få det med inn i perspektivet. Når du vet at vi i tillegg har veldig mange dyktige utøvere som av ulike grunner ikke har lykkes, så fremstår jo norsk idrett som enestående, mener Andersen.

- Toppidrettssjefen må vurdere det
Generalsekretæren vil ikke spekulere i hvorfor forhåndsfavoritter som Emil Hegle Svendsen, Aksel Lund Svindal og langrennsjentene på stafetten sviktet.

- Det er alt for tidlig å gå inn og vurdere. Det må Toppidrettssjefen vurdere i etterkant av OL. Samtidig skal vi ha respekt for at det faktisk er andre nasjoner som driver idrett. Vi kjemper her mot Russland og USA, og ligger foran Canada på medaljestatistikken. Og legg merke til at for eksempel Sverige ikke stilte med en eneste alpinist på startstreken under søndagens super G-renn. Dette sier bare litt om den bredden vi har i Norge, poengterer Andersen.