Ny smøreskandale for Norge: – Som å gå på lim 

Skuffelse for langrennsherrene i Sotsji da Sverige tok gull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se komplett resultatliste her!

Sotsji/Bergen (TV 2): Det norske langrennslandslaget fortsetter å smøre seg bort i OL.

På søndagens stafett fortsatte elendigheten da Norge gikk inn til en skuffende fjerdeplass bak den suverene gullvinneren Sverige. 

– Helt jævlig å gå
– Skiene var rævva. Jeg merket det tidlig. Jeg skjønte allerede på første etappe at dette blir en tung dag, sier Chris Jespersen til TV 2.

Han gikk Norges andreetappe - der fikk han det blytungt på dårlige ski.

– De var ikke bra. De var ikke det. Det var helt jævlig å gå. Full stopp, sier Jespersen.

– Når skiene er så dårlige, må man jobbe der de andre får hvile. Jeg fikk bare lyst å grave meg ned.

– Er følelsen at dere har «driti» dere ut?

– Selvfølgelig er det det. Hvor endte vi egentlig?

Landslagstrener Trond Nystad var både skuffet og oppgitt etter nok en nedtur for verdens beste skilandslag.

– Det er helt rævva. Det er OL hvert fjerde år. Det er frustrerende, og det er enda mer frustrerende at vi ikke vet årsaken, sier Nystad til TV 2.

– Skiene er lim
Eldar Rønning fikk verken formen eller skiene til å fungere på åpningsetappen.

– Skiene var ikke på topp. De var veldig bra i starten, men så stoppet det helt, avslørte Eldar Rønning til TV 2 etter sin etappe. 

Rønning innrømmer at skiene var «fryktelige på den andre runden». Verre ble det:

– På den siste runden, spesielt i den siste bakken, var det som å gå på lim, sier Rønning ifølge Expressen.

Det sier også Nystad.

– Skiene fungerer bra i tre-fire kilometer. Så er det nesten som man har smurt lim på dem. Petter hadde ok ski, Martin var ikke fornøyd, sier Nystad.

Martin Johnsrud Sundby hadde også store problemer. Han sier at det var tungt å motivere seg til tredjeetappen etter å ha sett Rønning og Jespersen slite.

– Det er ikke så vanskelig å se at gutta sliter på de første to etappene i dag. Det blir den samme følelsen jeg får. Vi har bra ski i tre kilometer, så er det som å sette på et håndbrekk. I dag fikk kroppen og skiene det samtidig. Da ble det selvfølgelig tungt, sier Johnsrud Sundby.

– Verste som kunne skje
Som på kvinnenes stafett ble det hele en parademarsj for Sverige. Marcus Hellner svenskene gikk i mål til OL-gull på overlegent vis. Russland fikk noe å juble for da Maksim Vylegzjanin sikret vertsnasjonen sølv. Frankrike gikk inn til bronse.

Et av de store samtaleemnene før stafetten var hvorvidt Petter Northug var i god nok form til å lose Norge inn til medalje. Mosvikingen fikk aldri en skikkelig sjanse til å hente inn forspranget.

– Det er et tøft utgangspunkt her i høyden. Jeg prøvde å gå jevnt, men det ble litt for langt opp, dessverre, sier Northug til TV 2.

Han bedyrer at formen er god og at kroppen fungerer, men innrømmer at det var vondt å se svenskene vinne nok en gang.

– Å bli slått av svenskene er det verste som kan skje. Kanskje jeg må ta et OL til, sier Northug, som nå jakter revansj.

– Jeg håper å revansjere meg på femmila. Det er en uke igjen, og hvis progresjonen fortsetter er jeg klar for gå i krigen.

Nelson knuste feltet

Dramatikken lot ikke vente på seg da startskuddet gikk på stafetten. Allerede i den første bakken presterte svenskenes Lars Nelson å miste skien, men han tok seg kraftig opp igjen. 

Nelson, som ble omtalt som svenskenes svakeste kort, satte et vanvittig tempo på den første etappen. Eldar Rønning var tidlig fremme og viste seg, men måtte slippe da hardkjøret i front ble for høyt. 

Inn mot veksling var sjetteplasserte Norge hele 26, 3 sekunder bak ledende Sverige.

– Forferdelig tungt at Nelson gikk fra meg. Han har jeg aldri hatt noen problemer med å følge, sier Rønning.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

Avstanden på over minuttet
I front av stafetten fikk Sveriges Daniel Richardsson tidlig besøk av Ivo Niskanen (Finland) og Maurice Manificat (Frankrike). Norge og Jespersen ble liggende i en femmannsgruppe bak trioen lengst fremme. Etter den første runde hadde ikke avstanden frem til Sverige endret seg for Norge.

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien

Vondt gikk til verre for Norge utover på den andre etappen. Jespersen klarte ikke å følge gruppen og ble liggende som langt bak i sporet.

Avstanden ble bare større og større for Jespersen som så sliten ut. Ved veksling var avstanden over minuttet opp til Sverige og Finland som gikk alene i front - Norge lå overraskende nok på en niendeplass.

Helt i kjelleren
Martin Johnsrud Sundby fant ryggen til Russlands Alexander Legkov på den tredje etappen, og avstanden opp til Sverige ble stadig mindre. Men hardkjøret til Legkov hadde sin pris. 

Russeren fortsatte i et vanvittig tempo, men på den siste runden måtte Johnsrud Sundby sakke akterut. Inn mot siste veksling var avstanden tilbake på ett minutt opp til Sverige. 

Legkov sendte ut ankermann Maksim Vylegzjanin bare 14,3 sekunder bak Sveriges Marcus Hellner. Petter Northug hadde en umulig oppgave som sjettemann ut fra veksling.

Hellner fikset biffen
I front hadde Hellner full kontroll. Svensken dro på og avstanden ned til Vylegzjanin ble bare større og større utover etappen.

Russeren så ut til å slite og fikk med seg Frankrikes Ivan Perrillat Boiteux i kampen om sølvet.

På toppen av den siste bakken fikk Hellner med seg det svenske flagget og kunne gå i mål på overlegent vis. Like bak klarte Vylegzjanin å hente frem de siste kreftene.

Russland kapret dermed sølvet, mens Frankrike gikk inn til bronse.

Northug gikk Norge opp til fjerdeplass.