BEKYMRET: Karrierediplomater kritiserer president Obama for hans valg av ambassadører. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
BEKYMRET: Karrierediplomater kritiserer president Obama for hans valg av ambassadører. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Obama får ambassadør-kritikk

Amerikanske diplomater er kritiske til at personer som har hjulpet USAs president med å finansiere valgkampen, blir utpekt som ambassadører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en reell bekymring for karrierediplomater. Vi ønsker en debatt om kvalifikasjoner, ikke om politisk innflytelse eller donasjoner, sier presidenten i American Foreign Service Association (AFSA).

AFSA består av nåværende og tidligere amerikanske diplomater. Ifølge foreningen har antallet politisk utpekte ambassadører fra USA har aldri vært høyere og er under Obama, hvor antallet ligger på 37 prosent. Tidligere har om lag 30 prosent av USAs ambassadører vært politisk utpekte, mens 70 prosent har vært karrierediplomater, ifølge AFSA.

George James Tsunis, som er utpekt til ny amerikansk ambassadør i Norge, ga inntrykk av å ha begrensede kunnskaper om Norge og et heller negativt syn på Frp da han ble grillet i Kongressen i januar. De pinlige uttalelsene kom under en høring i Senatet, da forretningsmannen blant annet kalte statsminister Erna Solberg (H) for president og gjentok de vanlige mytene om Fremskrittspartiet i utlandet.

Tsunis viste blant annet til Frp som «marginale elementer» som «spyr ut sitt hat», og uttalelsene fikk mye oppmerksomhet både i USA og Norge.

Til TV 2 har Tsunis uttalt at han angret på uttalelsene og at han aldri mente å såre noen. (©NTB)