Jansrud reddet dagen med vanvittig gulløp

Ett år og noen dager etter at korsbåndet røk har 28-åringen tatt to OL-medaljer. I dag knallet han til og gikk helt til topps i super-G.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

Kjetil Jansrud ga Norge en utrolig god start på dagen da han i morgentimene søndag tok OL-gull i super-G.

Fra før av hadde 28-åringen OL-sølv fra Vancouver og bronsen fra søndagens utfor å vise til. Dermed manglet han bare gull, og med eksemplarisk kjøring var det ingen som kunne true nordmannen i super-G.

– Det holder forhåpentligvis dette. Det er bare å nyte det, kom det fra Jansrud når det etter hvert minket på reelle konkurrenter.

– Trodde du på dette selv?

– Ja, selvsagt. jeg lever i troen. Det er dette som har ligget i hodet etter skaden. Men det er noe helt annet å faktisk få det til.

Se gulløpet nede i artikkelen!

I strålende solskinn og på grov snø satte alpinistene utfor klokken 07.00 norsk tid søndag morgen.

I lørdagens super-G for kvinner var det bare én av de ni første som kom seg over målstreken uten feil, mens det søndag bare var én av de første ni alpinistene som ikke kom seg ned bakken i Roza Khutor.

Ung kanadier tok teten
– Det som taler for Bode Miller og Aksel er at solen titter frem. De har jo tidligere vært litt bekymret for dårlig sikt, kom det fra alpinekspert Pernilla Wiberg da fire tre mann hadde 

– Det er mye som tyder på at dette blir en jevn konkurranse, konstaterte TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

Med start nummer seks var det kanadiske Morgan Pridy som imponerte mest blant de første. 22-åringen kjørte over målstreken på tiden 1.19.19.

Ligety feilet
Den første storkanonen som stod klar på toppen var Ted Ligety. Som niende mann imponerte han TV 2s kommentatorer.

– Skiene går veldig rent i snøen, dette er god kjøring, kom det fra Lars Elton Myhre.

Men like etter Myhres skryt skar den ene skien til Ligety ut til siden, og amerikaneren mistet verdifulle hundredeler, og til slutt kjørte den regjerende verdensmesteren inn til en foreløpig 3. plass.

Og etter Ligetys løp fikk de problemer en etter en. Først kjørte sveitsiske Didier Defago ut, etterfølgt av italienske Christof Innerhofer.

Miller i storslag
Så var det Bode Millers tur.

– Han er veldig hissig på grøten, og har høy fart, oppsummerte Lars Elton Myhre etter halvkjørt løp.

Og med 1.18.67 hadde sølvvinneren fra Vancouver virkelig klinket til. Tiden holdt til foreløpig ledelse.

Aksel skuffet
Som 16. mann satte Aksel Lund Svindal utfor, men ved første mellomtid var nordmannen allerede 55 hundredeler bak Miller.

Ved neste måling var tiden knappet inn med elleve hundredeler, men ved den nest siste mellomtiden var det blitt 58 hundredeler. En god avslutning sørget likevel for at 31-åringen kjørte i mål bare ni hundredeler etter ledende Miller, til en foreløpig 4. plass.

Like etter Lund Svindals løp, kjørte en av favorittene Mathias Mayer ut.

– Han tar vanvittig mye i den siste delen av løypen. Bare synd at det gikk litt trått øverst, sa Lars Elton Myhre etter nordmannens løp.

– Det er så vakkert!
Den øverste delen av resultatlisten var uendret da Norges neste gullhåp Kjetil Jansrud sto klar.

28-åringen var 16 hundredeler bak etter første mellomtid. Ved neste måling var Millers forsprang knappet inn til fire hundredeler, og ved den siste mellomtiden var fire hundredeler blitt til to.

Etter en fantastisk avslutning kjørte Vinstra-gutten i mål til en solid ledelse (1:18.14), hele 53 hundredeler raskere enn Bode Miller.

– Har du sett på maken? Det er så vakkert å se på når han kjører på ski, kom det fra en ekstatisk Øyvind Alsaker i kommentatorboksen.

– Jeg følte jeg traff veldig bra fra «Lake jump» og ned, sa Jansrud selv etter å ha kjørt i mål.

– Jeg så ikke dette komme, la han til.

Aleksander Aamodt Kilde kjørte inn til foreløpig 11. plass, tre løpere etter ledende Jansrud.

Og etter hvert minket det med reelle konkurrenter bak startbommen på toppen i Roza Kuthor.

– Gullet er sikret
Men det var ikke en av favorittene som skulle true Jansruds ledelse. Amerikanske Andrew Weibrecht knallet til med et kanonløp og ledet på samtlige mellommålinger. Men over målstreken var 28-åringen 30 hundredeler.

– Gullet er sikret! Ja, det er tidlig annonsert, men gullet er sikret, fastslo Lars Elton Myhre da det gjenstod 33 løpere igjen på toppen.

Og den tidligere alpinisten fikk rett. Jansrud tok gull, og reddet dagen før klokken slo 08.00.

Andrew Weibrecht tok sølvet, mens det ble delt bronse mellom kanadiske Jan Hudec og Bode Miller.

Aleksander Aamodt Kilde endte til slutt på en fin 13. plass.

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien