Kasai (41) tok sin første individuelle OL-medalje da Stoch tok gull

Polakken tok sitt andre OL-gull på seks dager. Noriaki Kasai fikk omsider betalt for lang og tro tjeneste. Fannemel ble beste nordmann med 5. plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Kasais sølvhopp i videovinduet øverst og Stochs gullhopp nederst!

– Jeg er utrolig fornøyd. Jeg er litt skuffet, for jeg ville jo egentlig ta gull, sa 41 år gamle Kasai etter å ha tatt sin første individuelle OL-medalje.

– Blir du med i et eventuelt Oslo-OL i 2022?

– Selvsagt!

– Jeg skal fortsette i åtte, kanskje ni år til, smilte japaneren.

Landslagssjef Alexander Stöckl var noe skuffet etter dagens norske innsats i hoppbakken.

– Det er litt skuffende for Bardal. Han gjorde det faktisk bra, men ikke prefekt. Det er vanskelig med slike forhold, sa landslagstreneren.

Om dagens nordmann Anders Fannemel var han mer positiv.

– Absolutt bra. Han klarte å prestere, og en 5. plass i OL er da noe. Jeg er veldig fornøyd med han i dag.

– Jacobsen har en jobb å gjøre
Også Rune Velta får seg et løft i dag, la landslagstreneren til.

– Hva med Anders Jacobsen?

– Han har en jobb å gjøre.

– Hva er planen nå?

– Vi har jobbet ganske hardt de siste dagene, så i morgen tar vi en fridag. Vi får prøve å slappe av litt og tenke på noe annet enn skihopping. Jeg tror vi er i stand til å kjempe om medalje i lagkonkurransen, sa Stöckl.

Kamil Stoch tok sitt andre OL-gull på seks dager, og var ikke uventet en blid mann etter lørdagens konkurranse.

– Dette er en stor opplevelse for meg. Jeg har jobbet hardt for dette, og det var ikke enkelt i dag. Nivået var veldig høyt, sa gullvinneren.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2
Registrer deg nå: Se hele OL gratis på tv2.no

Tsjekkiske Roman Koudelka ledet etter et hopp på 128 meter (119,1 poeng) da Anders Jacobsen satte seg på bommen som første nordmann.

28-åringen imponerte ikke veldig, og landet på 122,5 meter. Med poengsummen 107,6 havnet han et godt stykke ned på listen.

– Han får det ikke til å stemme. Det blir litt uryddig for Anders, konstaterte hoppekspert Kjetil Strandbråten fra kommentatorboksen.

– Hoppingen er ikke som den bør være. Jeg tror det blir med dette hoppet, sa Jacobsen selv, i visshet om at bare de 30 beste fikk hoppe i finaleomgangen.

Fannemel imponerte
Neste nordmann var Rune Velta, med startnummer 25. Med et svev på 126,5 meter hoppet dagens andre nordmann seg opp på en foreløpig 3. plass.

To hopp etter var det Anders Fannemels tur. Norges yngstemann imponerte, og med 132 meter (129,5 poeng) så det lyst ut med tanke på plass i finaleomgangen.

– Et godt gjennomført hopp, skrøt Strandbråten.

– Det er fortsatt litt tungt, men det nærmer seg noe, sa Fannemel om sitt første hopp.

– Får ikke med seg farten
Så var det duket for gullhåpet Anders Bardal. Men Norges tredje Anders sviktet, og landet på en foreløpig 13. plass, og 127,5 meter (120,7 poeng) var dårligere enn både Velta og Fannemel.

– Det er bra timing, men han får ikke med seg farten nedover i bakken, analyserte Strandbråten.

Bardal selv var naturlig nok ikke fornøyd med egen innsats.

– Det er jævlig kjedelig. Nå får jeg prøve å hoppe ordentlig i 2. omgang, kom det fra 31-åringen.

Jacobsen fikk rett
Mannen som ledet etter den første omgangen var ingen ringere enn gullvinneren fra normalbakken Kamil Stoch. Polakken hoppet 139 meter og snek seg inn som nummer én foran legendariske Noriaki Kasai.

Anders Jacobsen fikk rett og gikk altså ikke videre fra 1. omgang, og hoppukevinneren fra 2007 havnet til slutt på en 38. plass.

Dermed var det Anders Fannemel som ble det norske håpet i storbakken.

– Fannemel har et bra utgangspunkt, og det er ikke kjørt i forhold til en topp 5-plassering, oppsummerte Kjetil Strandbråten etter de første 50 hoppene.

Russer med dagens lengste
Dagens lengste hopp var det hjemmehåpet Dimitrij Vassiljev som sto for. Den 34 år gamle russeren landet på 144,5 meter, men klarte ikke å holde hendene oppe fra bakken da han landet, og dermed ble hoppet bokført som fall.

Så var det Anders Bardal sin tur igjen. 31-åringen hoppet bedre, men nøyaktig like langt som det han gjorde i åpningsomgangen. Det holdt til foreløpig 2. plass for bronsevinneren fra normalbakken, men med 17 hoppere igjen ble det langt unna noen topplassering.

– En stor prestasjon
Like etter Bardal satte Rune Velta utfor. Nordmannen som tok sølv i VM i skiflyging i 2012, landet på 123,5 meter, og var ikke i nærheten av å kjempe om en topp 10-plassering.

Med syv hoppere igjen på toppen av storbakken skulle Anders Fannemel forsvare Norges ære. Og unggutten hoppet langt og godt. 132 meter holdt til foreløpig ledelse i RusSki Gorki.

– Anders gjør jobben sin i dag. Det er en stor prestasjon det han gjør her. Vi får bare ta av oss hatten, sa Kjetil Strandbråten etter 22-åringens svev.

Etter at tyske Severin Freund og slovenske Peter Orevc hadde hoppet var Fannemel nede på 3. plass.

Stoch vant igjen
Så var det etter hvert 41 år gamle Noriaki Kasai sin tur. Japaneren som tok OL-gull på Lillehammer (!) svevde langt og landet på 133,5 meter, og dermed ledelse.

Men ingen kunne gjøre noe med Kamil Stoch. Som siste hopper knallet han til med 132,5 meter, og med den 287,7 poeng totalt vant polakken gull, som han også gjorde i normalbakken.

Peter Prevc tok bronsen.

Anders Fannemel endte til slutt på en 5. plass.

– Et strålende hopprenn, avsluttet kommentator Jørn Sundby.