HISTORISK: Aldri før har et norsk langrennslag bestått av to privatløpere i mesterskap.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HISTORISK: Aldri før har et norsk langrennslag bestått av to privatløpere i mesterskap. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– En styrke at halve stafettlaget tilhører private lag 

Fredrik Aukland mener alternativene til landslaget holder høyt nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.


Følg stafetten direkte i vårt livesenter fra klokken 11.00.

SOTSJI (TV 2): For første gang i norsk OL-historie består halvparten av herrestafettlaget av private løpere. Lørdag ble Eldar Rønning, Chris Jespersen (Team United Bakeries), Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug (COOP) plukket ut til å gå stafetten.

TV 2-ekspert Fredrik Aukland mener det er et godt tegn at løpere utenfor landslaget er med på laget.

– Dette viser at flere enn Skiforbundet kan levere gode treningsopplegg og et godt støtteapparat. Jeg ser på det som en styrke i norsk langrenn at halvparten av stafettlaget representerer private lag, sier Aukland.

– Viktig tilskudd
Han mener det er helt nødvendig at det finnes alternativer til landslaget. Og i noen tilfeller kan det være bedre for enkeltløpere å gå for privatlag, tror Aukland.

– Det er dyktige folk som står rundt privatlagene. Jeg vil tro at det sportslige opplegget i privatlagene er på høyde og like bra som det landslaget tilbyr. Chris Jespersen har hevet seg etter at han kom på privatlag. Han har fått mer ro, har er mer fornøyd med tilværelsen og han kan fokusere mer på trening i et miljø han trives veldig godt i. Det har vært en suksessfaktor for Jespersen. Northug sier at han kanskje ikke ville gått på ski hvis han ikke hadde være på privat lag. Tilskuddet private lag tilfører norsk langrenn er viktig, sier Aukland.

– Svelger landslagsledelsen noen kameler når de tar ut private løpere?

– Nei, det tror jeg ikke. De tar ut de beste løperne uansett hvor de kommer fra. Alt annet ville vært ulogisk, sier Aukland.

– Det verste som kan skje
Det norske smøreapparatet hadde ingen god dag på jobben lørdag. Aukland håper at guttene får bedre ski.

– Det var ikke vanskelig å se at det var skiene som var grunnen til de dårlige norske resultatene på stafetten. Det kan ikke være noen god følelse. Nå har smørerne en mulighet til å rette det opp til herrestafetten, sier Aukland, som karakteriserer smørebommen som en gedigen nedtur for det norske laget. 

– OL er hvert fjerde år. Av alle øvelser er stafetten den viktigste. Når jentene blir frarøvet muligheten til å prestere der er det det verste som kan skje innenfor idretten, sier Aukland.