<b>STØTTER BROREN:</B> Morten Hegle Svendsen er storebroren til Emil Hegle Svendsen, og smøresjef for de norske skiskytterne. Begge har hatt et vondt mesterskap så langt.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
<b>STØTTER BROREN:</B> Morten Hegle Svendsen er storebroren til Emil Hegle Svendsen, og smøresjef for de norske skiskytterne. Begge har hatt et vondt mesterskap så langt.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- Smørerne har det enda verre enn oss

Emil Hegle Svendsen føler han leverte et gulløp på 20-kilometeren. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SOTSJI (TV 2 Sporten): Etter tre løp i OL står Emil Hegle Svendsen - et av våre fremste gullhåp i Sotsji - fortsatt uten medalje. 

28-åringen var ikke i form i starten av mesterskapet, men følte seg i praktslag under torsdagens 20-kilometer. Likevel endte han helt nede på 7. plass med bare ett tilleggsminutt, slått med over minuttet i langrennstid av Martin Fourcade. 

Etterpå tok smørerne på seg skylda, og nå røper også Hegle Svendsen hvordan han opplevde det hele ute i sporet. 

- Akkurat nå er jeg i veldig bra form. På 20 kilometer følte jeg at det var et gulløp, det er det beste jeg har følt meg i år formmessig. Likevel var jeg ett minutt bak. Det er sinnssykt frustrerende. Men da vet jeg at formen er på plass, kommer skiene på plass nå også skal det bli bra, sier han til TV 2 Sporten. 

Skiene til Svendsen fungerte godt i motbakkene, men var som sirup i utforkjøringene. 

- Det var spesielt. Jeg følte meg skikkelig bra, jeg tok in folk og gikk forbi dem i oppoverbakkene. Inn mot stadion er det lange glistrekk, og jeg måtte ligge helt på bakskiene til dem foran for i det hele tatt klare å holde følge. Det er veldig unormalt. Vanligvis er det mye lettere å ligga bak, da skal du egentlig bare gli lett opp på siden. Det var en kjip opplevelse rett og slett. 

Svendsen innrømmer at han var forbannet etterpå, og at det har vært tendenser til ulming i den norske skiskytterleiren. 

Fredag kveld ble det avholdt et fellesmøte mellom smørere, utøvere og landslagsledelse for å blåse ut og lufte frustrasjonene. 

- Vi fikk svar på spørsmålene vi hadde, det har vært mye usikkerhet og spørsmål rundt skiene. Jeg følte det var veldig bra vi fikk pratet ut om det, og hørt smørernes versjon. Det blir lett ulming i sånne situasjoner. 

- Har det vært mye sinne?

- For min del var jeg skuffet og lei meg etter 20 kilometeren. Da tapte jeg en medalje på grunn av skiene. Det var selvfølgelig veldig surt. Jeg var forbannet. Men nå går det fint, sier han. 

Et paradoks oppi det hele er at det er Emil Hegle Svendsens egen storebror, Morten, som er ansvarlig for de dårlige skiene til skiskytterne. 

- Synes du det er ubehagelig?

- Nei, når jeg har sett på hvordan Morten har taklet sitasjonen, synes jeg ikke det ubehagelig i det hele tatt. Hadde han slitt og syntes det var helt jævlig, så hadde jeg syntes det var helt jævlig også. Men han har stått oppreist i stormen, så jeg er egentlig veldig stolt av Morten i den situasjonen. Jeg synes egentlig vi har taklet det bra, begge to. 

- Men hvordan er stemningen i smøreboden når du kommer inn etter 20-kilometeren og har hatt håpløse ski?

- Det var sinnssykt dårlig stemning. De (smørerne) er nedbrutte, rett og slett. Jeg tror det er verre for dem enn for oss. Dette er jobben deres, de har en veldig yrkesstolthet. De ønsker såklart å gjøre det beste for oss. Det har vært krevende dager, ingen tvil om det. De står oppreist, men jeg vet at de har det jævlig, sier Emil Hegle Svendsen. 

Til søndagens fellesstart er det meldt en helt annen værtype enn hva som har vært tilfellet den første uka av OL. Det kan bli regn og sludd - og så gjenstår det å se om de norske smørerne takler de forholdene bedre.