Stafettsjokk for Norge: – Dette er en skandale

De norske langrennsjentene endte på femteplass på stafetten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se komplett resultatliste her!

Sotsji/Bergen (TV 2): Det ble omtalt som det sikreste norske OL-gullet. Gullet de norske langrennsjentene bare skulle hente hjem uten store problemer. Men på stafetten i OL gikk det fullstendig galt for Norge.

Smørerne tar selvkritikk
Ingenting fungerte, skiene var dårlige og jentenes form så ut til å være langt fra på plass. Det ble ingen medalje, men kun en femteplass, på en helsvart norsk langrennsdag. Sverige tok gullet.

– Dette er en tragedie, sier smøresjef Knut Nystad til TV 2.

– Beklager du på vegne av Norge?

– Vi gjør vår jobb så godt vi kan. Vi har lyst til at Norge skal stå på toppen. Vi har prøvd vårt beste, men det var helt elendig. Jeg må bare beklage!

Therese Johaug vekslet etter sin andre etappe med kladder under skiene. Hun var naturligvis dypt skuffet etter femteplassen.

–  Når vi stiller til start, så ønsker vi å gå gode skirenn. Vi har vært suverene før på stafett. Folk hadde store forventninger til oss. Vi ladet opp og gjorde vårt beste, men skal vi vinne skirenn må alle marginene være på vår side. Skiene var ikke det i dag, dessverre, sier Johaug til TV 2.

– Rett og slett kjipt
Smøresjefen sier at han ikke vet hva som gikk galt.

– Vi har ikke kontroll på dette her. Nå må vi bare teste igjen. I dag ble ikke resultatet fra smøreboden bra, sier Nystad.

– Skjønner du at utlendingene flirer av oss siden vi bruker millioner på smurning?

– Ja, selvfølgelig. Jeg tror ikke det hadde blitt bedre om vi ikke hadde prøvd å finne de rette svarene.

Landslagssjef Vidar Løfshus varsler gjennomgang.

– Vi må finne ut av hvorfor det gikk til helvete, sier Løfshus til TV 2.

Weng, som gikk åpningsetappen for Norge, hadde også problemer med å henge med i teten.

– Jeg synes jeg gikk for så vidt veldig greit. Jeg tenkte at det var bare min feil da jeg gikk rundt der i dag. Det var litt kjedelig. Men så så jeg på Therese at hun gikk så fort, og du bare så at de andre bare lekte med oss. Det var litt trist å se. Rett og slett skikkelig kjipt, sier Weng til TV 2.

– Jævlig skuffet
De norske langrennskvinnene har vært totalt overlegne i stafett de siste årene. Siden stafettgullet i Vancouver for fire år siden, har Norge vunnet samtlige ti stafetter i VM og verdenscup. Det eneste untaket er verdenscuprennet i Rybinsk i 2011, men der stilte ikke Norge med lag.

WENG FIKK TRØST: Heidi Weng og landslagssjef Egil Kristiansen underveis i lørdagens stafett.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
WENG FIKK TRØST: Heidi Weng og landslagssjef Egil Kristiansen underveis i lørdagens stafett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Toppidretten er brutal. Skal en lykkes må en ha marginene på sin side. Det hadde vi dessverre ikke i dag. De andre nasjonene var bedre enn oss. Det er faktisk en del av sporten det å ha gode ski, sier Johaug.

Marit Bjørgens oppgave var ikke umulig, men skidronningen maktet ikke å redde en medalje for Norge på ankeretappen.

– Jeg er jævlig skuffet. Det er jeg. Men det er klart, sånn er idretten. Det er mange ting som skal klaffe der og da, sier Bjørgen til TV 2.

– Har det vært nok testing mellom rennene?

– Gutta i bua har jobbet livet av seg. De har stått på fra tidlig morgen til sent på kvelden. Jeg har testet mye ski også, men sånn er det. Det er ikke bestandig det klaffer, sier Bjørgen.

– Skandale
TV 2s langrennseksperter omtaler stafettprestasjonen som «en skandale».

– Nå synes jeg oppriktig synd på jentene. Det er kanskje feil å snakke om skiene til enhver tid, men det her er en skandale, sier sidekommentator og tidligere landslagstrener Svein Tore Samdal.

– Jentene har helt pillråtne ski. Vi har bommet mye før, og vi har hatt fantastiske ski før, men jeg tror aldri jeg har sett vi har bommet så mye noen gang. For jentene er ikke så dårlige, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Her må Olympiatoppen og Skiforbundet inn. Hvis du ser på skiene til Therese, så er det kladder under skiene. Det er helt umulig å gå på dette her. Det verken sitter eller glir godt, sier Fredrik Aukland.

Der skuffelsen var bunnløs hos de norske jentene, kunne Sverige strekke armene i været for sitt første OL-gull i Sotsji. Ankerkvinne Charlotte Kalla viste at hun er i storform da hun hentet inn Krista Lähteenmäki og Denise Herrmann på den siste runden. På oppløpet viste Kalla konkurrentene ryggen.

Lähteenmäki og Finland tok sølv. Tyskland sto igjen med bronsemedaljen.

Weng fikk det tøft
Da startskuddet gikk for stafetten på Laura skisenter, ble det satt i gang et vanvittig hardkjør. Anne Kyllönen (Finland) og Julia Ivanova (Russland) var tydelig interessert i å sprenge feltet - Heidi Weng på Norges førsteetappe så ut til å ha problemer med tempoet.

22-åringen måtte flere ganger gå ut av sporet for å komme seg lenger fremover i feltet, men inn mot veksling måtte Weng gi noen meter.

Russland ledet an etter fem kilometer - 6,5 sekunder foran Norge på fjerdeplass.

– Jeg var kanskje litt feig som stod litt mer inni sporet enn utenfor. Det var mye bedre glid utenfor, sier Weng til TV 2.

– Så litt ut som jeg ikke hadde verdens beste ski heller. Det er litt kjedelig da.

Johaug med smøretrøbbel
Russland ble kjørt inn forholdsvis raskt av gruppen til Therese Johaug, og det dannet seg en gjeng på seks nasjoner som lå i front av stafetten.

Men igjen ble det for tøft for Norge. Aino-Kaisa Saarinen og Emma Wikén dundret fra og fikk med seg Tysklands Stefanie Böhler. Johaug hadde store problemer med å henge med på det som så ut som dårlige ski.

UVANT SYN: Marit Bjørgen gikk i mål til femteplass på stafetten. Sverige kunne juble for gull.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UVANT SYN: Marit Bjørgen gikk i mål til femteplass på stafetten. Sverige kunne juble for gull. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Til veksling hadde forspranget blitt større - trioen i front gikk ut 13,4 sekunder foran Norge. Der så en at Johaug hadde kladder under skiene.

Halvminuttet bak
Avstanden fortsatte å øke for Astrid Uhrenholdt Jacobsen som hadde overtatt stafettpinnen. 

Ved passering inne på stadion var avstanden 20 sekunder opp til Finland og Tyskland som gikk sammen i front. Vondt gikk til verre:

20 sekunder ble til 30. Da Uhrenholdt Jacobsen klappet Marit Bjørgen på skulderen, var avstanden opp til Finland 33 sekunder.

Bjørgen tok opp jakten på Charlotte Kalla som gikk ut på tredjeplass. Den svenske ankerkvinnen viste storform, men Bjørgen klarte ikke å hente inn noe særlig på Finland og Tyskland i front.

Dermed måtte Norge overraskende nok ta til takke med en femteplass - også bak Frankrike.

I spurten var Kalla overlegen. Finland tok sølv, mens Tyskland fikk bronse.