Bidrag til barnebortførere fjernes

TRONDHEIM (TV 2): Regjeringen vil endre loven. De som bortfører egne barn skal ikke lenger få barnebidrag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag fikk Frode Karlsvik besøk av arbeidsminister Robert Eriksson (Frp). Statsråden troppet opp hjemme hos Trondheimsmannen for å fortelle Frode at regjeringen i statsråd fredag foreslo en lovendring som Frode er svært takknemlig for.

Karlsvik, som er bosatt i Trondheim, opplevde i fjor å bli frarøvet sin datter Angelina på 10 år. Barnebortføreren var Angelinas mor, Frodes russiske eks-kone. Hun tok med seg datteren deres til Russland, hvor hun fikk innvilget statsborgerskap for tiåringen.

– Forferdelig situasjon

Karlsvik og eks-kona hadde delt foreldrerett. Det var meningen at de skulle iverksette den nye samværsordningen i sommer. Men i sommerferien dro mor og Angelina et helt annet sted enn avtalt.

I dag betaler Karlsvik barnebidrag, uten verken å se eller høre noe fra sin datter. Han aner ikke engang hvor i Russland moren holder datteren skjult.

– Dette er en helt vanvittig og forferdelig situasjon, som jeg ikke ser noen løsning på foreløbig, sier Karlsvik. 

Ikke rettferdig

Han setter sin lit til at regjeringens nye forslag tvinger eks-kona til å komme på banen, og gå inn i en dialog med ham om datterens fremtid.

– Vi synes ikke at det er rettferdig at den som tar med seg barnet ut av landet skal oppnå økonomiske fordeler, sier Eriksson, hjemme i sofaen hos Karlsvik.

– Dette har vært en sak jeg har engasjert meg i fra opposisjonsplass, forteller Eriksson, nå har vi sjansen til å gjøre noe med denne urettferdigheten.

– Vi satser på at dette både virker preventivt, og også at bortførte barn føres tilbake til Norge.

Regjeringen fremla forslaget i statsråd fredag. Forslaget innebærer at verken barnebidrag eller andre offentlige ytelser skal utbetales til den av foreldrene som har bortført barnet. Statsråd Eriksson regner med at forslaget får flertall, med støtte fra KrF og Venstre.

Flere rammes

Tidligere har Arbeiderpartiet varslet at de ønsket å endre loven, men de stadig flere foreldrene som har opplevd dette marerittet har måttet vente i lang tid uten at endringen ble realisert under de rødgrønne.

Mange av de bortførte barna bor i lavkostland, som land i Øst- Europa.

I 2013 økte antallet barnebortføringer betraktelig. Tall fra Justis- og beredskapsdepartementet viser en oppgang fra noe over 40 til over 70 bortføringer.

Roser regjeringen

Frode Karlsvik har ikke hatt kontakt med sin datter på et halvt år. Håpet nå er at en ny lov endrer hans fortvilte situasjon.

– Jeg vil skryte av regjeringens initiativ, jeg synes at de har jobbet raskt og godt, la oss håpe at dette forhindrer fremtidige bortføringer, sier Karlsvik, som mest av alt håper på en lykkelig løsning for ham selv og datteren.

Angelina befinner seg et eller annet sted i Russland. Sannsynligvis uten å ane at faren hennes savner henne sårt - hver eneste dag.