– PST må varsle om Syria-krigere som kommer tilbake til Norge

Justisministeren vil at Politiets Sikkerhetstjeneste skal varsle kommunene om navn på krigerne når de kommer tilbake til Norge.   

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justisminister Anders Anundsen lanserer nå et nytt tiltak for å få bedre oversikt over norske Syria-krigere.

– Det er viktig for oss å sette kommunene i stand til å gjennomføre forebyggende tiltak. De vite dersom det er kommet Syria-farere tilbake til deres kommune. Derfor har jeg i brev i dag til PST bedt dem om å legge opp en rutine hvor kommuner som får tilbake Syria-reisere, som PST er kjent med kommer tilbake, får beskjed om det, sier justisminister Anders Anundsen til TV2.

– Hvordan vil dette være opp mot taushetsplikt?

– Etter vår oppfatning så er taushetsplikten ikke til hinder for at en kan informere kommunene om dette,  men taushetsplikt vil være til hinder for å involvere kommunene sterkt i hva PST på andre områder arbeider med. Men å opplyse om et navn og bosted mener vi er innenfor, sier justisministeren.

Bekymret

En 22-åring fra Fredrikstad ligger med skuddskader på et norsk sykehus.

ALVORLIG: Justisminister Anders Anundsen mener nordmenn som drar til Syria for å drive hellig krig er en stor trussel for Norge. Foto: Goran Jorganovich TV 2
ALVORLIG: Justisminister Anders Anundsen mener nordmenn som drar til Syria for å drive hellig krig er en stor trussel for Norge. Foto: Goran Jorganovich TV 2

Han er siktet av PST for å ha deltatt i eller støttet en terrororganisasjon i Syria. Selv mener han at siktelsen mot ham er absurd.

Mannen bruker et kallenavn på Facebook hvor han har lagt ut flere profilbilder med våpen.

På et manipulert bilde av Stortinget vaier Al Qaidas flagg på toppen. TV 2 er kjent med at svært grove bilder fra profilen er blitt slettet. 

Justisministeren ser svært alvorlig på utviklingen rundt norske Syria-krigere.

– Jeg er bekymret over det. Særlig de som har reist til Syria for å drive med hellig krig. Det er en potensiell stor trussel for norske interesser og det er derfor vi følger dette opp så nøye, sier justisministeren.

Reiste til Syria i høst

TV2 vet at den terrorsiktede er tilknyttet gruppa Profetens Ummah. Han er en av de som ansvarlig for Facebook siden deres. Han ble administrator sommeren 2013.

Mannen reiste fra Fredrikstad sammen med en annen person i fjor høst. Han er en av de som ba norske myndigheter om bistand til å komme seg ut av Syria.

Ifølge PST har mellom 30-40 norske borgere reist for å kjempe i det krigsherjede landet. Dette tallet vil trolig oppjusteres når sikkerhetstjenesten legger frem sin årlige trusselvurdering i begynnelsen av mars.