– Urealistisk å håpe på en haug med medaljer

Toppidrettssjef Tore Øvrebø er ikke bekymret etter norsk fiaskodag i Sotsji.

Det har vært en bekmørk OL-dag sett med norske øyner. I øvelser hvor vi vanligvis har vært nærmest overlegne har det ene norske gullhåpet etter det andre sviktet.

Tendensen med sviktende resultater er likevel ikke noe som bekymrer toppidrettssjef Tore Øvrebø. 

– Vi har overhodet ikke gjort opp noe status ennå. Vi er i en prestasjontilstand og jobber beinhardt for å få til nye gode prestasjoner. Det er det vi har fokus på, sier han til TV 2.

Se hele intervjuet med toppidrettssjef Tore Øvrebø øverst i artikkelen

Han mener det er viktigere å sette pris på historiene bak medaljene i stedet for å telle opp hvor mange vi har.

– Vi må sørge for å ta tak i hver enkelt medalje sin historie. Det er så mange flotte ting som foregår rundt disse medaljene. Vi har foreksempel medaljen til Ole Einar som ikke hadde tatt medalje på lang tid, sprintgullet til Hattestad, og Ståle Sandbech som tar sølv i en helt ny OL-gren. Når vi er ferdig med OL kan vi heller telle opp, sier han.

– Urealistisk å vinne en haug med medaljer
Han mener det er helt urealistisk at Norge skal røske med seg det som er av medaljer.

IKKE BEKYMRET: Toppidrettssjef Tore Øvrebø er ikke bekymret etter den norske fiaskodagen i Sotsji. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE BEKYMRET: Toppidrettssjef Tore Øvrebø er ikke bekymret etter den norske fiaskodagen i Sotsji. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Vi kan ikke regne med at vi er den eneste nasjonen som er godt forberedt til OL. Vi kan ikke fremskrive gode resultater som enten ligger tidligere i sesongen eller i VM året før. Det er derfor noen har fått litt for mye fyr mellom ørene og tror at vi skal ta en haug med medaljer. Det blir urealistisk og tar energien ut av det vi skal gjøre hver dag. Nemlig å skape gode prestasjoner, sier han.

Fredag var en dag med norske paradeøvelser hvor vi tidligere har sanket inn medaljer. At vi i dag står igjen med null medaljer bekymrer ikke toppidrettssjefen.

– Som sagt så evaluerer vi ikke midt i et OL. Vi er midt i dytten. Vi bommet riktig nok litt i dag  forhold til et vi hadde håpet på. Men det er jo ikke det samme som at vi skal legge oss ned og gi opp. Vi henter energi fra dette og så står vi opp i morgen med den samme gutsen som vi hadde i starten, sier han.

Ser optimistisk på fortsettelsen
Flere sentrale norske utøvere har uttrykt fortvilelse og overraskelse over den svake formen de viser i Sotsji. Flere virker rådville i jakten på medalje. Øvrebø tror likevel ikke manglende otimisme i OL-troppen vil spille inn på medaljesjansene i resten av lekene.

– Vi tar hver dag som en ny dag hvor vi går i gang og fortsetter OL akkurat som vi har gjort frem til nå. Vi prøver å finne forbedringspotensiale hele veien, og det er ikke noe automatikk i at dersom det går dårlig den ene dagen så går det også dårlig neste dag. Vi har akkurat de samme sjansene  til å gjøre det bra, sier han.

– Men de resultatene vi har fått i dag er vel likevel en indikasjon på at ikke alt er som det skal?

– Det kan være mange faktorer som påvirker de resultatene vi får i dag. Det er et sammensatt bilde. Neste prestasjons-dag er en ny dag hvor vi kjører på. Vi lar oss ikke påvirke av den type magi som du prøver å så inn i den norske troppen, sier han til TV 2s reporter.

– Så du er ikke bekymret?

– Nei, sier han.

– Ikke tilfeldig at utøverne svikter samtidig
TV 2s OL-ekspert Johan Kaggestad er enig i mye av det Øvrebø sier, men mener det er viktig å stille de kritiske spørsmålene når resultatene uteblir.

– Han er veldig klok og sier mange riktige ting om prestasjonskultur. Men vi må få lov til å stille spørsmål når paradegrenen vår, langrenn 15 kilometer klassisk, blir en tilnærmet fiasko. Landslagsløperne våre taper et halvt minutt på to kilometer i forhold til de beste, sier han.

Han mener det ikke er tilfeldig at flere av våre største stjerner svikter samtidig.

– Når skiskytterjentene våre går elendig må vi ha lov til å stille spørsmål. For det er ikke tilfeldig. Vi må få stille spørsmål når flaggskip som Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø svikter samtidig, sier han.