Hun er det nærmeste Norge kom OL-medalje på marerittdagen

Sveitsiske Selina Gasparin deler litt av sølvmedaljen med «stakkars» Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

Fredag er helt klart den svakeste norske dagen i OL så langt.

Hverken langrenns- eller alpintgutta klarte å ta medalje da de var i aksjon. Og under normaldistansen for skiskytterjentene ble Tora Berger beste norske på en 16.plass.

Kunne vært norsk
Ting kunne likevel sett annerledes ut dersom sølvvinner Selina Gasparin hadde fått sitt ønske om norsk pass innfridd.

TV 2 har tidligere fortalt om den sveitsiske jenta som i 2003 flyttet til Meråker for å studere samtidig som hun kunne følge skiskytterdrømmen.

Seinere flyttet hun til Lillehammer, og den sveitsiske jenta tilbrakte til sammen tre og et halvt år i Norge.

Derav kom også lysten til å slutte seg til det norske landslaget.

– Det var en periode jeg hadde veldig lyst til å bli norsk. Jeg var helt alene i Sveits, og kunne tenke meg å gå stafett med de norske jentene. Det var så mye mer proft hos dere enn det jeg hadde hjemme. Så da kunne jeg gjerne tenke meg å få norsk pass. Kanskje et brev til kongen hadde hjulpet? sa hun til TV 2 tidligere i vinter.

– Så hvorfor ble du ikke norsk? 

– Jeg turde ikke. Den andre varianten var å finne seg en nordmann. Men det fant jeg heller ikke, sa Gasparin som også fortalte at hun ikke var noe stor fan av norske menns oppførsel utenfor løypa. 

Deler litt av medaljen med Norge
Norsk ble hun aldri. Og i dag sikret hun i stedet for Sveits nok en medalje i Sotsji.Men etter løpet delte hun litt av medaljen med Norge.

– Ja, det gjør jeg gjerne. Nordmenn har hjulpet meg mye, så sølvet er litt norsk også, sier hun til TV 2 på flytende norsk.

Skjøt fullt hus for første gang
Gasparin vant sølv bak suverene Darja Domratsjeva som tok sitt andre gull under lekene. Selv mener den sveitsiske jenta at hun gikk et nærmest perfekt løp.

– Ja det var perfekt. Det er første gang i hele mitt liv at jeg klarer å skyte fullt hus. Det er vanskelig å forstå at det gikk. På liggende pleier det å være bra, men på stående får jeg som oftest en bom. Men i dag så jeg bare hvit på hvit, sier en meget fornøyd sølvvinner.

Før lekene hadde hun sett seg ut sprinten som den store muligheten til å ta medalje. Hun er derfor ekstra glad for at hun nå lyktes på normaldistansen.

– Jeg var litt skuffet etter sprinten hvor jeg hadde en bom. Det var ikke så bra, og jeg trodde det var det eneste håpet mitt. Så det har vært vanskelig å motivere seg igjen. Men jeg gikk mitt løp i dag, og mamma og pappa var her og så på, så det var veldig kjekt, sier hun.

DELER MED NORGE: Selina Kasparin(t.v) deler litt av medaljen sin med Norge. (AP Photo/Matthias Schrader)
DELER MED NORGE: Selina Kasparin(t.v) deler litt av medaljen sin med Norge. (AP Photo/Matthias Schrader)