OL-KONGEN: Dario Cologna sammen med sin tidligere norske trener Fredrik Aukland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
OL-KONGEN: Dario Cologna sammen med sin tidligere norske trener Fredrik Aukland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Slik reiste suverene Cologna seg etter skademarerittet

Dario Colognas tidligere trener, Fredrik Aukland, forklarer hvordan sveitseren har kommet tilbake på rekordtid.

Sotsji (TV 2 Sporten): Dario Cologna måtte hvile i 6-8 uker etter en alvorlig ankelskade i fjor høst. 

Han gikk glipp av flere viktige skirenn før jul, og få trodde sveitseren skulle komme raskt nok tilbake til å sikre seg gullmedaljer i Sotsji.

- Føles helt utrolig
Kun én uke før første konkurranse i OL gikk Cologna sitt første løp i verdenscupen denne sesongen. Cologna innrømmer på pressekonferansen etter gulløpet på 15 kilometeren at veien tilbake fra skaden har vært tøff. 

- Ja, det var hardt å komme tilbake. Tiden etter skaden var ikke akkurat den beste tiden i min karriere. Jeg var ikke sikker på om jeg kunne delta her en gang. Men nå er jeg her med to gullmedaljer og det føles bare helt utrolig, sier Cologna, og oppsummerer sin egen innsats slik: 

- Det var et perfekt løp, og på den siste halvdelen følte jeg bare at jeg gikk raskere, gliser sveitseren.

Mektig imponert Aukland
Fredrik Aukland er den foreløpige OL-kongen Colognas tidligere trener og rådgiver. Den nåværende TV 2-eksperten er mektig imponert over sin tidligere elev.

IMPONERT: Fredrik Aukland er mektig imponert over måten Dario Cologna har kommet tilbake på etter sin skade.
IMPONERT: Fredrik Aukland er mektig imponert over måten Dario Cologna har kommet tilbake på etter sin skade.

- Det han gjør er helt rått. Han går teknisk best på ski av alle. Han er sterk, og han har truffet med formen til OL. Det har kanskje ikke de norske gjort, poengterer Aukland.

Han er ikke overrasket over at Cologna reiste seg på mesterlig vis etter ankelskaden i fjor høst.

- Dario har hatt fokus på OL. På grunn av skaden har han gått færre renn, men han har kjørt sitt eget opplegg. Han var i veldig god form før han ble skadet, så han hadde et suverent grunnlag gjennom sommeren og høsten. Nå får han igjen for det grunnlaget han har hatt, forklarer Aukland overfor TV 2 Sporten.

Og slår fast:

- Han har prioritert ekstremt godt selv. Dario har klart å bruke de treningsmetodene han kunne bruke. I tillegg har han vært ekstremt nøye med restitusjon og riktig fokus i hver treningsøkt. Det ble sagt at den som er best forberedt vinner. Jeg tror det gjelder her i dag.

- Utrolig mentalt sterk
Aukland er imidlertid mest imponert over Colognas mentalitet og vinnerinstinkt.

- Dario er utrolig mentalt sterk. Han har ro. Han har tro på det han gjør. Han har en ekstremt bra kapasitet. Dario er veldig sterk, og etter min mening er han den beste teknikkeren i feltet. Det er de tre viktigste egenskapene en langrennsløper kan ha, mener Aukland, som tror de øvrige konkurrentene vil slite stort med å slå Cologna på femmilen.

- Med den selvtilliten han har nå, er han nesten uslåelig, konkluderer Colognas tidligere trener.