Cologna tok sitt andre OL-gull i Sotsji etter maktdemonstrasjon

Sveitseren var ustoppelig. Chris Jespersen ble beste norske på sjetteplass.

Se komplett resultatliste her!

Sotsji/Bergen (TV 2): Dario Cologna var nok en gang uslåelig i Sotsji. Sveitseren knuste konkurrentene på 15 kilometer klassisk i mildværet på Laura skisenter.

– Var dette et perfekt løp for det?

– Ja, det tror jeg. Det var utrolig. Det er ufattelig å ta min andre gullmedalje. Jeg er så glad for å gå et perfekt løp. Starten var ikke for rask, jeg følte meg bedre og bedre. Og så så jeg Johan foran meg og prøvde å ta ham igjen mot slutten. Jeg er så glad akkurat nå, sier Cologna til TV 2.

Utklassing
Cologna kunne juble for sin andre gullmedalje i Sotsji-OL hele 28, 5 sekunder foran Johan Olsson. Svensken kapret bronsen - og han fikk med seg landsmann Daniel Richardsson på pallen.

Den sveitsiske seierherren kan ikke tro at han står med to gull i OL.

– Jeg håpet å komme tilbake og konkurrere her i OL. Jeg var ikke sikker på om jeg ville klare det, men nå er jeg her og har tatt to gullmedaljer - og tre med Vancouver. Det er fantastisk. Jeg kan ikke tro det, sier Cologna

Richardsson måtte tømme seg for krefter på slutten, men klarte akkurat å sikre seg tredjeplassen kun to tideler foran overraskelsesmannen Ivo Niskanen fra Finland. 

– Når du får gå på tidene, så greier du å presse disse små tidelene. Og han greide to – det var to tideler! Det er godt for Daniel. Niskanen sitter vel bort imot og griner nå, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Svenskene har gjort en kjempejobb
Resultatene til de to svenskene er meget imponerende. Sist Olsson gikk løp i verdenscupen var i Davos like før jul. Richardsson har også slitt med skader denne sesongen. Han har kun gått tre renn i verdenscupen.

– Den som er best forberedt har best forutsetninger for å vinne. Cologna og svenskene har gjort en kjempejobb. De har ikke vært i form før nå, nå kommer de inn, nå er det OL - nå er det viktig å være i form, sier TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Tungt
Chris Jespersen ble beste nordmann på 15 kilometeren på det som ble en noe skuffende dag sett med blå, røde og hvite øyne. Løperen fra Skånevik gikk inn til sjetteplass.

– Du banner litt her. Var det så  fryktelig som det så ut som?

– Det var tungt ja. Må egentlig gå og holde igjen hele veien. Går du litt for fort så stopper det helt opp, sier Jespersen.

Selv om resultatet var oppløftende, er Jespersen klar på at det kun er medalje som gjelder. Han regner med å være med på det norske stafettlaget søndag.

– Jeg regner med at vi er med og kjemper om gullet. Håper Petter ligger på hotellet og lader godt opp, så han kan sørge for at vi tar gullet også i år, sier Jespersen.

TV 2s ekspertkommentator lot seg imponere over Jespersen - det på tross av at han ikke havnet på pallen.

– Chris er den som har både overrasket og imponert i dag når vi vet sykdomshistorikken hans de siste månedene. Det er et sterkt løp av Chris, det er andre vi hadde forventet mer av i dag, sier ekspertkommentator Svein Tore Samdal.

Cologna ble historisk
En av forhåndsfavorittene, Martin Johnsrud Sundby, endte til slutt på 13. plass.

– Jeg er veldig overrasket over at det har gått så tungt for Martin i dag. At den beste norske gutten skulle bli nummer seks, det hadde jeg ikke forventet, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

Cologna er den andre i historien som vinner distansen 15 kilometer individuellstart i to OL på rad. Sveitseren vant 15 kilometer fri teknikk i Vancouver for fire år siden.

Estlenderen Andrus Verpalu var den forrige som klarte det da han gikk til topps i 2002 og 2006.