Morens fortvilte hyl i det OL-håpet er 2,5 cm unna å dø

J.R. Celski ble nesten drept av sin egen skøyte. I Sotsji skøyter han for gull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

J. R. Celski hadde kvalifisert seg til 1500 meteren i Vancouver-OL da det gikk galt på den siste dagene av det amerikanske uttaksstevnet for kortbaneskøyteløperne. 

Så fikk han skaden som ødela alt, og som nesten holdt på å koste ham livet.

– Det var i siste runde, og han kom rundt svingen. Skøytene gled under ham, og han falt rett foran oss, forteller mamma Sue Celski. 

Se dramaet i videovinduet øverst!

Da J.R. gikk overende ble han kuttet opp stygt av sin egen skøyte. Blodet sprutet utover isen, med mamma Sue som en av de nærmeste tilskuerne til skrekkøyeblikket.

– Jeg ble kastet ut fra gjerdet mens skøytene fortsatt var på. Jeg så ned og grep tak i støvelen. Jeg hadde fått et stort kutt i beinet. Det var utrolig at noe sånt kunne skje. Jeg hadde allerede kvalifisert meg for OL-laget. Det øyeblikket ødela alle mine sjanser. Målet mitt ble revet vekk rett foran øynene mine, sier J.R. Celski.

– Mamma, det er over

Mamma Sue kom med et hjerteskjærende hyl i det hun så hva som skjedde med sønnen.

– Da jeg kom bort til J.R. tenkte jeg på noe som skjedde tidligere. Da jeg var gravid med ham, falt jeg på isen da jeg hentet avisen. Jeg så på J.R. og tenkte: «Jeg mistet deg nesten den gangen. På isen, av alle steder. Jeg vil ikke miste deg nå.» Han så opp på meg og så: «Mamma, det er over,» forteller Sue Celski.

– Jeg sa «J.R.» og grep tak i hånden hans. Jeg sa: «Nei, det er ikke over. Du kommer til å bli bra igjen.»

2,5 cm unna å kutte lårpulsåren

Og J.R. hadde marginene på sin side. Han var noen små centimeter unna å kutte seg så stygt at det ville kostet ham livet.

– Han bommet på lårpulsåren med 2,5 centimeter. Hadde han skåret over den, ville han har forblødd i løpet av noen sekunder, sier mamma Sue.

Celski var måtte sy 60 sting og var usikker på om han kom til å konkurrere igjen, men fem måneder med rehabilitering fikk ham klar i tide til Vancouver-OL.

– Livet kan bli revet bort på et øyeblikk

På 1500 meter sikret han seg bronsemedalje individuelt, og han fikk en medalje av samme valør på 5000 meter stafett. 

– Rehabiliteringen var utrolig. Min mor var en god støtte. På grunn av henne tvilte jeg aldri på meg selv. Jeg har alltid hatt et positivt syn på livet. Jeg vil ikke høres sprø ut og si at det var bra det skjedde, men i ettertid ville jeg ikke vært det foruten. Det fikk meg til å forstå hvem jeg var som menneske, og at livet kan bli revet bort på et øyeblikk. De største idrettsutøverne higer etter perfeksjon. Det skaper en mester, sier J.R. Celski.

Jakter medalje i Sotsji

I Russland jakter han nye OL-medaljer. Drømmen er å stå på pallen nok en gang.

– Å være på pallen i Sotsji vil være utrolig, sier Celski.

Den første muligheten hadde han på 1500 meteren. Da endte amerikaneren på den sure fjerdeplassen. 

Lørdag har Celski nok en mulighet. Han vant sitt kvalikheat på 1000 meteren, og skal gå kvartfinale på distansen. Om alt går hans vei står han igjen som OL-medaljør der.

KAN SMILE NÅ: Men det gikk nesten fryktelig galt for J.R. Celski.
KAN SMILE NÅ: Men det gikk nesten fryktelig galt for J.R. Celski.