SKUFFET IGJEN: Nå tar smørerne skylden for Emil Hegle Svendsens skuffende resultater.. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKUFFET IGJEN: Nå tar smørerne skylden for Emil Hegle Svendsens skuffende resultater.. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Smørerne tar skylden for ny Emil-nedtur

– Vi hadde dårligere ski enn de beste.

 SOTSJI (TV 2): Nok en gang ble Emil Hegle Svendsen sittende i målområdet og riste på hodet, etter 7. plassen på dagens 20-kilometer. 

Med bare ett tilleggsminutt ville Svendsen normalt vært med i seierskampen - men denne gangen ble han slått med over ett minutt i sporet av gullvinner Martin Fourcade. 

Smørerne tar skylden
Det til tross for at han endelig følte kroppen fungerte som den skulle. 

– Jeg følte meg veldig pigg. Jeg skjøt bare én bom, og da skal jeg være der oppe og kjempe med Fourcade. Surt, sier Svendsen til TV 2 Sporten. 

Allerede på åpningsrunden passerte han nesten 20 sekunder bak russeren Evgeniy Garanichev på 2,5 kilometer, og på sisterunden ble han knust med nesten 15 sekunder av Dominik Landertinger, som han vanligvis skal slå greit i sporet. 

– Jeg er kjempeoverrasket over det. Jeg synes det gikk bra på sisterunden, jeg følte meg pigg og klarte å gå bakken bra. Jeg følte meg egentlig bra hele veien. Rart, sier Svendsen. 

For i dag var det ikke mannen oppå skiene som sviktet. 

Smøresjef Morten Hegle Svendsen, som også er Emils storebror, erkjenner at feilen lå  i smøreboden. 

– Ja, det er litt som kan tyde på det. Jeg snakket med Emil, og han sa at han følte seg veldig bra i dag. Han var pigg, og da skal han ikke være et minutt bak Fourcade i sporet. Det er en del som tyder på at skiene ikke klaffet helt, i hvert fall for hans del, sier smøresjefen til TV 2 Sporten. 

– Hva var feil med skiene hans? 

– Det har jeg ikke noe godt svar på ennå. Vi er ute og tester litt, og jobber med det. Akkurat hva som var feil vil bli en hemmelighet, det viktigste nå er at vi får tenkt oss godt om. 

Salting kan ha ødelagt
Det var mildvær i Sotsji i dag, og løypa ble saltet før start,. 

– Vi har ikke hatt denne type forhold tidligere i mesterskapet. Det ble saltet ganske hardt, og vi har en mistanke om at noe har skjedd etter at vi avsluttet den siste testen en halvtime før løpet. Der har det skjedd noe vi ikke har forutsett. Da blir det for dårlig. Dette var et langt løp, og en liten feil forplanter seg over 20 kilometer. Taper du et lite sekund på hver 500. meter, blir det fort mye tid, sier Morten Hegle Svendsen. 

Emil fortalte selv at skiene fungerte i motbakker og i de flatere partiene, men at det gikk verre i utforkjøringene. 

– I nedoverbakkene, hvor det var hardt og glasert fordi snøen ikke er blitt skøytet i stykker, der glei det for dårlig rett og slett. Det er ikke Emil sin skyld.

– Så Emil mistet trolig en medalje på dårlig gli?

– Det kan se sånn ut, i og med at han sier det fungerte bra i oppoverbakkene. Der gikk han forbi folk. I nedoverbakkene glei han bare sammen med dem. 

– Hadde vi dårligere ski enn utlendingene i dag?

– Enkelte utlendinger hadde hakket bedre ski. Jeg snakket med Ole (Einar Bjørndalen), og han sier det var normalt minus. Det er likt med normalen i løpet, men dårligere enn de beste. Det er verken vi eller utøverne fornøyde med, sier Morten Hegle Svendsen. 

Kritisk Kaggestad
Etter torsdagens løp satte TV 2s OL-ekspert Johan Kaggestad spørsmålstegn ved OL-forberedelsene til de norske skiskytterne

– Det kan være ski, men jeg tror de norske har like gode ski som utlendingene. Og da har det noe med forberedelsene å gjøre. Og når man ser på Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø, som begge sanket VM-gull i fjor, så er det ikke liv i gåingen deres i det hele tatt, sier han.

Ole Einar Bjørndalen har har kjørt sitt eget opplegg i forkant av lekene i Sotsji, og har så langt fått betalt med ett OL-gull.

– Det er interessant med Bjørndalen. Han er den som går fortest av de alle og har tilbrakt langt mer tid i høyden. Jeg tillater meg å tro at det har en sammenheng, sier han.

– Urovekkende
For Kaggestad mener høydetrening har vært avgjørende for å prestere i OL-løypene i Sotsji.

– Jeg kjenner ikke til forberedelsene deres i detalj. Men personlig ville jeg vært mest mulig i høyden før man skal konkurrere på 1500 meters høyde. De visste at det ville bli tunge forhold her. Det trenger man ikke være rakettforsker for å skjønne, sier han.

TV 2-eksperten beskriver situasjonen som urovekkende.

– Det er urovekkende at Emil Hegle Svendsen er over et minutt bak Fourcade. Det er noe galt. Alle går for sakte, og da må man se på forberedelsene, sier han.

Det er også TV 2s skiskytterekspert Raphaël Poirée enig i.

– Vi er vant med å se de norske utøverne gå fort. Det er noe som ikke stemmer, sier han.

Etter torsdagens 20 km ble det også klart at Tarjei Bø ikke får gå fellesstarten søndag. Bare de 30 beste løperne får gå distansen, og stryningen har ikke klart å samle nok poeng iløpet av sesongen til å få starte.