Groothuis sikret Nederlands fjerde skøytegull

Stefan Groothuis olympisk mester på 1000 meter. Håvard Lorentzen med karrièrebeste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

Sotsji/Bergen (TV 2): Nederland fortsetter å dominere på isen i Sotsji. Onsdag ble det to nye medaljer da Stefan Groothuis (32) tok gullet på 1000 meter – fire hundredeler foran canadiske Denny Morrison (28).

VANT: Stefan Groothuis. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
VANT: Stefan Groothuis. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE

Groothuis vant med tiden 1.08.39.

Michel Mulder (27) sørget for bronsemedalje i Adler Arena. Mulder ble dermed den første som tar medalje i to øvelser i Sotsji. Han stakk også av med gullet på 2 x 500 meter.

Groothuis' gull var Nederlands fjerde skøytegull av fem mulige så langt i lekene. På bare fem dager har hollenderne tangert gull-fangsten fra Vancouver-OL.

Her kjempes det om OL-medaljer: Fullstendig arenaoversikt!

Lorentzen nummer 11

Det var på forhånd knyttet store forventninger til Håvard Lorentzen (21), som gikk i par 13 mot polske Konrad Niedzwiedzki.

Lorentzen viste at han var i rute med fjerdeplass i det siste verdenscup-løpet i Berlin før OL, og uttalte senere at han ville være fornøyd med en topp 10-plassering i Sotsji.

Og selv om Fana-løperen aldri var i nærheten av å bli første nordmann med OL-gull på 1000 meter i onsdagens løp i Adler Arena, leverte han likevel karrièrebeste med tiden 1.09.33 – fire fattige hundredeler bak daværende leder Mark Tuitert.

Dermed klarte han ikke målet om å havne på topp 10 i OL-debuten, men en 11. plass i et meget sterkt selskap har han all grunn til å være fornøyd med.

– Jeg leverer det beste løpet jeg har gjort på lavlandsbane noensinne, så jeg er godt fornøyd, sier Lorentzen til TV 2.

Davis: – Nederland gjør et eller annet riktig

Favoritten Shani Davis (31), med årsbeste i verden fra før, åpnet perfekt i par 18 av 20, men amerikaneren nådde aldri toppfarten og gikk over målstreken på tiden 1.09.12 – bak parkamerat Koen Verweij.

Med 73 hundredeler opp til Groothuis ble det bare en 8. plass på veteranen.

Dermed lyktes han ikke med å bli tidenes første mannlige skøyteløper som tar gull i samme øvelse i tre OL på rad.

– Det var ikke dette jeg hadde sett for meg. Jeg forsøkte å vinne løpet. Jeg så tidene og trodde det var mulig, men løpet mitt var ikke det beste i dag, sier Davis til TV 2.

– Hva tenker du om den nederlandske dominansen her?

– De gjør et eller annet riktig. Jeg er sikker på at vi om noen år vil finne ut hva det er og forsøke å gjøre det samme. Men de har definitivt noe på gang som funker for dem, sier Davis.

31-åringen hadde fire OL-medaljer fra før og kunne tangert legendariske Eric Heidens og Chad Hedricks fem medaljer i hurtigløp på skøyter. 

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien


Gjennomkjøring for Bøkko
Håvard Bøkko (27) startet i første par med japaneren Taro Kondo. Hallingen, som først og fremst satser på 1500 meter i OL, fikk en fin gjennomkjøring med tiden 1.09.98.

Det holdt til en respektabel 19. plass – 1.59 bak Groothuis.

– Jeg er egentlig ganske fornøyd. Det var en veldig bra start og to greie runder. Ikke sånn super, men jeg synes det var bra. Det er sånn jeg må gå 1500 på lørdag, sier Bøkko til TV 2.

I femte par gikk Espen Hvammen (25) mot Guojun Tian fra Kina. Nordmannen ble først tatt for en tyvstart, men fikk en solid start på andre forsøk.

Hvammen fosset ifra kineseren, men så tok kreftene slutt og Eidsvoll-karen klokket til slutt inn på tiden 1.11.01. Det resulterte i en 31. plass av totalt 40 løpere.