Slik kriger norske soldater i Afghanistan

Videoen viser norske soldater som blir utsatt for et bakholdsangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoen som TV 2 har fått tilgang til, viser norske soldater fra minedykkerkommandoen som blir utsatt for et bakholdsangrep i 2010.

Videoen, som er hentet fra hjelmkameraet til en av soldatene, viser hvordan soldatene blir beskutt fra flere hold. Situasjonen fremstår tidvis som kaotisk, da de ikke er helt sikre på hvor opprørerne befinner seg.

Soldatene i de to militærkjøretøyene måtte skyte seg ut av situasjonen. Ingen soldater ble skadet i denne skuddvekslingen.

Se den eksklusive videoen over artikkelen

«Krigens pris»

TV 2 har fått tilgang til videoen i forbindelse med dokumentarserien «Krigens pris». Onsdag forrige uke ble første del, «Makt og avmakt» sendt på TV 2.

Den første filmen belyste krigen i Afghanistan fra starten og tok for seg det politiske spillet i oppstartsfasen. I dokumentaren ble det også vist opptak gjort av de første norske spesialsoldatene som ble sendt i krigen.

Se «Krigens pris – makt og avmakt» på TV 2 Sumo (abonnementstjeneste)

Førstkommende onsdag viser TV 2 den andre filmen i dokumentarserien. Filmen som har fått navnet «Den harde veien ut» er regissert av TV 2-journalist Fredrik Græsvik.

Denne gangen får seerne et innblikk i hvordan situasjonen er på bakken i Afghanistan i dag. Filmen viser hvordan soldatene til stadighet havner i skuddvekslinger med opprørere, og om hvordan det ofte kun er millimetere mellom liv og død.

Videoen over illustrerer noe av det man får se i andre del av dokumentarserien.

LES OGSÅ: Se soldatenes egne bilder fra krigen i Afghanistan

Verste kampene siden andre verdenskrig

I filmen blir det for første gang vist videobilder fra da norske soldater ble utsatt for et bakholdsangrep 2. mai 2010. Denne hendelsen har blitt beskrevet som de hardeste kampene norske styrker har vært med i siden andre verdenskrig.

Flere titalls opprørere angrep, og ni av 16 norske soldater ble skadet. Blant dem, Christian Lian, som ble drept i et veibombeangrep et par måneder senere.