Utstyrte nytt fort med torpedoer laget av tyskerne under andre verdenskrig

Forsvaret bygget nytt kystfort til nesten en halv milliard, men torpedoene lå igjen etter tyskerne fra andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2001 sto Forsvarets nyeste, mest imponerende kystfort ferdig. Malangen fort var plassert langt inne i fjellet i Lenvik kommune i Troms. Den underjordiske festningen på hele 5400 kvadratmeter kostet Forsvaret nesten en halv milliard kroner.

Fra dette fortet skulle man kunne skyte torpedoer under vann mot fiendtlige krigsskip. Men bare 105 minutter etter at fortet åpnet i 2001 ble det lagt ned. Det påkostede fortet var ikke i drift i to timer engang. Stortinget hadde nemlig bestemt at alle kystfort skulle legges ned.

Se «Vårt lille land» på TV 2 onsdag kl. 21.40 eller på TV 2 Sumo

Torpedoer fra andre verdenskrig

Malangen fort står med andre ord ubrukt elleve år etter at det ble åpnet og stengt på samme dag, og det er fullt av topp moderne utstyr.

I hjertet av anlegget ligger torpedorommet. Herfra skulle torpedoer avfyres mot fiendtlige skip som nærmet seg norskekysten. Men selv om anlegget var nytt i 2001, og kostet nesten en halv milliard, var ikke torpedoen like moderne.

LES OGSÅ: Forsvaret brukte ti milliarder på ubrukelige kystfort

– De våpensystemer som var planlagt brukt i disse anleggene var i utgangspunktet eks-tyske torpedoer, altså også avleggs materiell, forteller viseadmiral Jan Eirik Finseth.

– Man bygget toppmoderne fort inne i fjellet, så skulle man skyte torpedoer fra andre verdenskrig?

– Nasjonen bygget toppmoderne fort inne i fjellet, så skulle vi bruke våpen fra andre verdenskrig, det er helt riktig.

Se reportasje fra TV 2 Nyhetene (Reporter: Lene Østby)

– Alder ingen hindring med godt vedlikehold

Hans Røsjorde (Frp) var leder av forsvarskomiteen på Stortinget gjennom hele 1990-tallet. Han var en pådriver for flere kystfort, og står fast på at det var en riktig beslutning. Han mener heller ikke det var et problem at man utstyrte fortene med torpedoer fra andre verdenskrig.

– Jeg er ikke kjent med at det ble sagt noe om at alderen skulle ha noen betydning, så lenge vedlikeholdet var godt, sier Hans Røsjorde (Frp). Han var leder i Stortingets forsvarskomité under hele 1990-tallet og var en av mange på Stortinget som ønsket å bygge nye fort på den tiden.

– Det høres vanvittig ut – nye anlegg, eldgamle våpen fra krigen?

– Nei, ikke nødvendigvis. Og jeg har tiltro til at Sjøforsvarets folk visste hva de drev med, forteller han.

Ville legge ned fortene for lenge siden

Viseadmiral Finseth mener selv fortene langs norskekysten burde ha blitt lagt ned for lenge siden.

– Jeg mener det ville vært riktig å gjøre det allerede så tidlig som på 50- og 60-tallet, sier Finseth.

Som ung offiser tok han også til orde for å legge ned fortene mot slutten av 1980-tallet. USA og Storbritannia stengte sine fort etter andre verdenskrig. Fly var da blitt en så viktig del av moderne krigføring, og kystfortene lå utsatt til. I stedet bygget de bevegelige kystforsvar i form av lette missiler som kunne flyttes og overraske en inntrenger.

Norge fortsatte likevel å bygge nye fort langs hele norskekysten.

Forsøkte å selge fortet for småpenger

Reportasjemagasinet «Vårt lille land» var med da Forsvaret viste fram fortet til ordføreren i Lenvik kommune, Geir-Inge Sivertsen (H). Håpet var at kommunen ville kjøpe det. Ordføreren hadde aldri tidligere fått sett hva som skjulte seg bak de lukkede dørene i fjellet, til tross for at det lå i hans egen kommune.

Sivertsen ble imponert over det enorme underjordiske anlegget.

– Man blir jo overveldet når man kommer inn og ser dimensjonene, sier han.

Forsvaret forsøker å selge Malangen fort til Lenvik kommune for småpenger, men kommunen sliter med å finne noen næringsdrivende som vil bruke fortet. Høsten 2012 ble Malangen fort lagt ut for salg på Finn.no, men det mest sannsynlige er at anlegget blir det murt igjen og stengt. Bare ryddearbeidet vil koste Forsvaret et titall millioner kroner.