Høyres plan: Vil at Brækhus bokser i Norge til høsten

Brækhus møtte politikerne på Stortinget - får støtte av fotballprofil.

Oslo (TV 2): Regjeringen har nå satt i gang prosessen med å få flyttet boksekampene til Cecilia Brækhus hjem til Norge. Tirsdag var verdensmesteren på Stortinget, på et møte med flere politikere. Høyre og Frp har lenge lovet at proffboksingsforbudet skal oppheves. Høyre tror Brækhus går en kamp her hjemme allerede i høst.

–Jeg vet hun skal ha en kamp i sommer, den må hun nok ta i utlandet, men i høst hadde det vært fantastisk gøy å få til en kamp på norsk jord, sier stortingsrepresentant Svein Harberg.

Sammenligner med fotball

Han er leder for familie- og kulturkomiteen. Til tross for knockoutlov, et skeptisk idrettsforbund og partier som vil beholde forbudet mot proffboksing, har Høyre intensivert og lagt en plan for en historisk kamp, med mål om en løsning kjapt.

- Ja, vi jobber aktivt med å finne løsninger her. Vi har en skisse, får vi aksept hos idretten og sikrer flertall i Stortinget, kan det ordnes slik at hun bokser her fra høsten av, sier Harberg, i innslaget du kan se over.

Det var et idrettsseminar som ble avviklet på Stortinget. Stig Inge Bjørnebye var også på plass for å snakke om sitt arbeid i fotballforbundet. Men han hadde også klare meninger om Brækhus og det særnorske forbudet.

FÅR STØTTE: Cecilia Brækhus. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FÅR STØTTE: Cecilia Brækhus. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

– Vi er alene med Nord-Korea om å forby det. Det er det ene, det faller på sin egen urimelighet at vi skal være så stramme. Det andre er jo at det Cecilia gjør er estetisk, det er brutalt estetisk. Altså ikke brutalt uetisk, sier Bjørnebye.

– Hva med hodeskader?

– Jeg har spilt proffotball, knekt nesen tvers av fire ganger og headet ballen 1000 ganger og bare blitt klokere av det, så jeg tror ikke det er noe godt argument, sier den tidligere Liverpool- og landslagsbacken.

– Jeg tror at vi nå er på vei til å få dette tillatt, sa Brækhus etter møtet, hvor hun svarte på spørsmål fra deltakerne.

Slik er prosessen 

I Norge har proffboksing vært forbudt siden 1981. Knockoutloven har stått sterkt, en lov politikerne og idretten vil beholde. De er svært skeptiske til andre idretter som de ser på som "for brutale", som MMA for eksempel. En dispensasjonsordning for proffboksere er det som er skissert, noe som også vil hjelpe norske amatørboksere. De risikerer å bli utestengt fra det internasjonale forbundet (AIBA), som nå har fjernet hjelmen fra reglene.

–Vi skal ha en dispensasjonsordning som er søkbar for boksesporten i forhold til knockoutloven. Men det må være klare regler, ikke fritak. Men vi vurderer å gi dispensasjon til de som er i Brækhus sin situasjon, vi må lage en utforming av disse reglene nå, sier Høyre-politikeren.

Idrettsforbundet har foreløpig stått last ved knockoutloven slik den er i dag.

– Vi diskuterte proffboksing på et styremøte i desember. Idrettsforbundet stiller seg bak knockoutloven. Vi ønsker å sikre helsen til utøverne. Men vi vil høre hva politikerne forslår når det forslaget er klart, sier Håvard Øvregård, rådgiver i Idrettsforbundet, og som var tilstede på tirsdagens møte.

–Langt nede på skadestatistikken

Det er en del runder som står i veie, ikke bare knockoutloven. Forbudet mot proffboksing må også oppheves. Og et lovforslag må stemmes over i Stortinget. Frp og Høyre er for å fjerne forbudet, det samme er KrF og trolig også Venstre, det utgjør i så fall et stort flertall. De må også bli enige om dispensasjonene i knockoutloven.

– Hvis vi finner frem til gode løsninger for idretten, håper vi også på støtte fra Stortinget, slik at vi kan gjøre de vedtakene som trengs, sier Harberg.

Brækhus var svært fornøyd etter sitt andre besøk hos politikerne. Hun var her også i 2011, men føler debatten har tatt en dreining. 

– Diskusjonen er ikke lenger hvor farlig det er, medisinsk. Boksing er langt nede på skadestatistikken for idretter. Rundt bordet her var det en diskusjon rundt sikkerheten til boksere. For meg er det en positiv retning, sier Brækhus.

– Når tror du at du får bokset i Norge?

– Til høsten, ha ha. Jeg vet ikke, dette kan ta tid, det kommer an på prosessen videre. Jeg kan ikke si noe, aner ikke, svarer bokseren, som vant proffkamp nummer 24 mot franske Myriam Lamare for halvannen uke siden.