OL-aker mener homostunt latterliggjør sporten

Slik protesterer den kanadiske organisasjonen mot russiske homolover. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før OL-ilden ble tent i forrige uke, har behandlingen av homofile i Russland fått sterk kritikk og oppmerksomhet i media. 

Russisk lovgivning forbyr det de kaller propaganda av homofili. Loven ble vedtatt sommeren 2013, og det har blitt sagt at den i praksis forbyr homofile å tilkjennegi sin egen legning.

Under lekene har blant annet annonsører kommet med stikk til den russiske lovgivningen. Den siste i rekken som viser sin avsky til lovgivningen, er det kanadiske instituttet for mangfold og inkludering, The Canadian Institute of Diversity and Inclusion (CIDI).

– Insinuasjon 

I et filmklipp publisert på hjemmesidene sine, kan man se to menn sitte på et akebrett og gjøre seg klar til å sette utfor.

ALLTID VÆRT LITT HOMOFILT: Slik avsluttes reklamen fra den kanadiske organisasjonen. Skjermdump: cidi-icdi.ca
ALLTID VÆRT LITT HOMOFILT: Slik avsluttes reklamen fra den kanadiske organisasjonen. Skjermdump: cidi-icdi.ca

I bakgrunnen kan man høre 80-talls klassikeren «Dont you want me?».

Filmklippet avsluttes med teksten;

«OL har alltid vært litt homo. La oss slåss for å holde det slik».

– Diskrimineringen i Russland er uakseptabel. Som organisasjon vil vi vise vår støtte, spesielt til utøverne som konkurrerer i OL, sier lederen for CIDI, Michael Bach.

I et intervju med Reuters sier Bach at de valgte å benytte seg av mannlige akere fordi, spesielt startrutinene, gir rom for en del insinuasjon. 

– Det bryter også med stereotypen om f.eks. mannlige skøyteløpere og kvinnelige hockeyspillere, sier Bach til Reuters.

Amerikansk utøver reagerer

Men den amerikanske akeren Christian Niccum, som selv deltar i dobbelaking, reagerer svært negativt på det kanadiske reklamestuntet.

– De latterliggjør sporten vår for å fremme sin sak, sier han ifølge NY Times.

Preston Griffall, som også deltar i OL ser på saken litt annerledes.

– Vi er to menn som ligger oppe på hverandre i spandex. Selvfølgelig kommer folk til å komme med vitser, sier han ifølge avisen.

– La barna i fred

I forkant av OL-åpningen ble Putin spurt om den russiske regjeringens syn på homofili.

– Vi har ikke et forbud mot ikke-tradisjonelle seksuelle forhold. Vi har et forbud mot homofil og pedofil propaganda. Jeg vil understreke dette. Propaganda overfor barn. Forbud mot propaganda for noe er ikke det samme som forbud mot dette noe, uttalte Putin.

Presidenten fortsatte med å si at Russland er mer liberal overfor homofili enn andre land, og hevdet at homofili fortsatt er straffbart i enkelte amerikanske delstater.

– Vi har ingen slike lover. Folk skal føle seg trygge, men vær snill å la barna være i fred, sier Putin ifølge nyhetsbyrået Reuters.