– Ingen grunn til å tro at barnehage er skadelig for ettåringer

Tyske forskere advarte mot å sende ettåringer i barnehage – norsk forsker avviser at det er skadelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Vårt lille land» viste onsdag et innslag hvor tyske forskere mener ettåringer kan bli alvorlig stresset av å begynne i barnehage. Bakgrunnen var en studie hvor de analyserte spyttprøver fra barnehagebarn.

Prøvene viste en dobling av ettåringers nivå av stresshormon ved barnehagestart, og stressnivået holder seg høyt over lang tid.

Les også: Barnehageansatte kuttes i hele landet

Mandag morgen gjestet Anne Inger Helmen Borge, forskningsleder ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, Nyhetskanalen. Hun beroliger norske foreldre som nå frykter barna skal ta skade av å begynne i barnehage.

Artikkelen fortsetter under videovinduet:

Helmen Borge mener ikke at barn bør holdes hjemme etter de har fylt ett år.

– Nei. I Norge har vi ett års fødselspermisjon. Ungene er trygge i en alder av ett år, og de er klare til å møte jevnaldrende.

Et overraskende funn i studien var at barna med det høyeste stressnivået ikke var barna som gråt mest og ropte etter mamma. De reddeste barna var tause.

Hva mener du? Diskuter i kommentarfeltet under.

– Det er ganske vanlig at det er en del unger som er sjenerte og tilbakeholdne. Det har nok ikke Liselotte Ahnert (den tyske professoren bak studien red.anm.) kontrollert for. Så har vi lært av en ny kanadisk studie at dette går over. Dette er en forbigående reaksjon, sier Helmen Borge.

Vil ha debatt

Den tyske studien er hele ti år gammel. En nyere kanadisk studie har fulgt dobbelt så mange barn, og har i tillegg fulgt de over lengre tid.

– Denne studien viser at denne stressreaksjonen går over. Det er et forbigående fenomen, som er helt normalt.

Les også: Forskere advarer: Ettåringer kan bli alvorlig stresset av å begynne i barnehage

Selv om Helmen Borge ikke er bekymret for ettåringer som går i barnehage, er hun glad for den kontinuerlige debatten om temaet.

– Vi skal være bekymret og vi skal stille krav til det tilbudet ettåringer får. Men derfra og slutte at det er skadelig, det er ikke helt riktig, sier hun.

– 20 år foran Tyskland

– Vi er suverene 20 år foran Tyskland når det gjelder våre ordninger.

– Vi har 47 ukers permisjon. Tyskland har maks 14 uker. De har få kvinner som er ute i yrkeslivet, dårlig barnehagedekning og de barna som begynner tidlig i barnehage har ikke rukket å bli trygge før de begynner. Årsaken er at de begynner mye tidligere enn norske barn, sier Helmen Borge.

Les også: Kan bli to voksne på 30 barnehagebarn

Forskeren påpeker også at flere av barna i den tyske studien begynte i barnehagen da de var yngre enn ett år. Slik er det også i amerikanske studier. Faktorer som dette gjør det vanskeligere å overføre resultatene til Norge.

– Velferdsordningene for tyske mødre og barn er langt bak det norske systemet, sier Helmen Borge.

En del av konklusjonen i den tyske studien var at barna ikke hadde nok tilvenningstid.

– I Norge har vi et mye bedre tilvenningssystem, sier den norske forskeren.