Hattestad sprintet til gull: – Nå er jeg olympisk mester!

Avgjorde gullduellen med Teodor Peterson etter mannefall i finalen.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

Sotsji/Bergen (TV 2): Endelig lyktes det for sprintspesialisten Ola Vigen Hattestad. I Vancouver for fire år siden måtte han nøye seg med den sure fjerdeplassen på klassisksprinten.

Tirsdag var han suveren i samtlige heat og suste inn til sitt første OL-gull – i en alder av 31 år.

GULL: Ola Vigen Hattestad feirer seieren på sprinten. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
GULL: Ola Vigen Hattestad feirer seieren på sprinten. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

– Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg har ikke helt skjønt hva som er i ferd med å skje. Vanvittig gøy, sier Ola Vigen Hattestad til TV 2.

– Du er olympisk mester, hva betyr det for deg?

 – Det betyr alt, det er det som mangler i samlinga. Det har vært et par tøffe år, jeg skal innrømme det. Jeg var her i fjor og så på løypa og jeg skal innrømme at jeg så det måtte gjøres en solid jobb. Men jeg hatt troen hele veien, så det er vanvittig gøy å lykkes, sier Hattestad.

Viste hvem som var sjefen

I finaleheatet tok han kommando fra start og la seg helt i front. På oppløpssiden hadde han bare følge av Teodor Peterson, men Ørje-løperen hadde ingen problemer med å holde svensken bak seg.

Prestasjonen blir ikke mindre av at Hattestad egentlig ikke var tiltenkt en rolle på sprintlaget, men med seieren i Toblach helgen før OL skjønte langrennsledelsen av 31-åringen måtte inn.

– Det har vært en kronglete vei frem, men nå er jeg olympisk mester og gleder meg over det.

– Det er helt sinnssykt. Fjoråret ble jo ødelagt på grunn av sykdom og virus. Det har vært en lang vei, men det som var kult i dag var at jeg var god gjennom hele dagen, fra prolog til finale. Det er helt sykt, smiler Ola Vigen Hattestad.

Anders Gløersen falt i finalen og kom i mål på fjerdeplass, bak en heldig Emil Jönsson.

Overrasket Hjelmeset

– Jeg innrømmer det med en gang, jeg hadde ikke trodd at Ole skulle vinne, sier TV 2s langrennsekspert Odd Bjørn Hjelmeset.

– Det er helt utrolig, han klinket til og vant prologen med to sekunder. Han styrte kvartfinalen og semifinalen og kom i tet i finalen der han bare lekte seg, sier Hjelmeset.

Han var spesielt imponert over Hattestads manøver i siste sving.

– Han later som han er stiv så Teodor Pettersson og vi andre tror at han ikke greier det, så slår han om akkurat da han kommer ut av svingen – og leker seg inn til mål. Det er eventyrlig, sier Hjelmeset.

Mannefall

Emil Jönsson var akterutseilt da Gløersen, Sergej Ustjugov og Marcus Hellner gikk på trynet i samme sving.

Svensken utnyttet situasjonen og gikk inn til tredjeplass og bronse.

En sliten Petter Northug røk ut i semifinalen. Det samme gjorde Eirik Brandsdal.

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien