– Preben er en ekte helt

Preben Srideva våknet da legene ville la ham dø. Nå drømmer han om å bli politimann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da seks år gamle Preben fikk hjertestans og lå i koma i ukevis i 2006 trodde legene han hadde blitt hjernedød. Legene sluttet å gi ham næring og ba foreldrene om å forberede sønnens begravelse.

Mot alle odds våknet den lille gutten – han var ikke hjernedød.

– Det var en ubeskrivelig glede. Vi hadde fått gutten vår tilbake. Han lever, det er ikke som legene sa, at han kommer til å være en grønnsak hele livet. Han kan prate. Den følelsen var ubeskrivelig, forteller Prebens mor, Vasantha Srideva.

I dag er Preben 13 år. Han blir stadig bedre, og hans store drøm er å bli politimann. Familien fortalte historien sin i reportasjemagasinet «Vårt lille land» på TV 2 onsdag kveld.

Se hele reportasjen om Preben i videovinduet over artikkelen

Trengte pleie 24 timer i døgnet

Da Preben våknet, ble livet til familien totalt forandret. Hjertestansen hadde gjort skade, taleevnen og motorikken var sterkt svekket. Med seg hjem fra sykehuset fikk de en sterkt pleietrengende gutt med cerebral parese.

– Vi måtte takle det. Vi hadde ikke noe annet valg, forteller faren, Srideva Mylvaganam i reportasjen.

– Han trengte pleie i 24 timer i døgnet. Vi trente veldig mye, og trener fortsatt, sier moren.

Leiligheten i Oslo er gjort om til et treningsstudio. Totalt åtte til ti timer hver dag går med til trening, alt for at Preben skal bli så frisk som overhodet mulig.

LES OGSÅ: Legene ville la Preben (6) dø – så våknet han

– Han gir meg håp

Det mest slående med Preben er at han er en lykkelig gutt som er glad i livet og som fortjener å leve

Før ulykken var Preben en aktiv gutt. Han spilte fotball, likte å sykle og sto på ski – ting han i dag ikke kan gjøre. Og selv om han blir stadig sterkere, hender det han tenker tilbake på tiden før hjertestansen.

– Han vet at han har gjort mange ting før, og det savner han. Han blir lei seg iblant og spør «hvorfor klarer jeg ikke det?». Det er kjempetrist. Selv om vi gråter hver dag over det som skjedde med Preben, så er det kjempetøft når han nevner det selv. En ung gutt skal ikke trenge å tenke sånn, forteller moren.

– Han er jo gutten vår, og uansett er vi kjempeglad i ham. Vi ser positive framganger. Jeg er veldig glad for å ha den gutten. Han er veldig glad og lykkelig. Han gir meg håp, et liv, forteller hun videre.

Jobber om natten, trener om dagen

Torsdag morgen ble Prebens far, Srideva Mylvaganam, og reporter Tommy Gulliksen intervjuet på TV 2 Nyhetskanalen.

Her fortalte Prebens far om den harde kampen familien kjemper for sønnen. Selv jobber han som sykepleier, men jobber kun om natten. Hver dag etter at Preben kommer hjem fra skolen, starter den lange treningsøkten.

– Jeg gjør det fordi vi må trene hjemme med Preben på dagtid, forteller han.

Han forteller at Preben snart vil kunne gå på egen hånd.

– Hjerneskaden er borte, men kroppen er ikke helt frisk enda, sier han.

Se intervjuet på TV 2 Nyhetskanalen i videovinduet under:

– Preben er en helt

Reporter Tommy Gulliksen har fulgt familien i flere år. Han forteller at han har blitt godt kjent med dem.

– Det er rett og slett en helt utrolig familie som det har vært en ære å få følge med et kamera, forteller Gulliksen.

Etter at reportasjen ble sendt i «Vårt lille land» på TV 2 onsdag, har det haglet inn med tilbakemeldinger. På Twitter blir Preben og familien hans omtalt som helter:

«Det siste foreldre gjør er å gi opp barna sine. For en fantastisk innsats fra foreldrene #vårtlilleland»

«For en fantastisk historie i Vårt lille land! Om man ikke blir rørt av dette... Fantastisk gutt og foreldre #klumpihalsen #vårtlilleland»

«Min fav. til ÅretsNavn: Preben som vil bli politi. Og foreldrene hans. For en gutt! For en driv! For en historie! @DokuTommy #vårtlilleland»

«PREBEN m/foreldre superhelter #vårtlilleland»

«Rørende historie om lille Preben #Vårtlilleland»

«Sterk historie om fighteren og CP-rammede Preben på #Vårtlilleland på TV2 i kveld. Nydelig å se morshjertet til Prebens mor. #altermulig»

«Sterk, rørande, inspirerande, tankevekkande historie om Preben i #Vårtlilleland»

– Du kan snu opp-ned på verdensbildet – en gutt som befinner seg på samfunnets skyggeside blir plutselig en helt, en helt som fortjener den statusen, som er en ekte helt. Disse menneskene fortjener virkelig den rosen og hederen de har fått, sier Gulliksen.

– Dette er store, vanskelige spørsmål som handler om «hva er et verdig liv, og hva er et liv som er verdt å leve?». Fortellingen om Preben er en fortelling om at et liv som ikke nødvendigvis er fullkomment, kan også være et lykkelig liv. Det er det mest slående med Preben, at det er en lykkelig gutt som er glad i livet og som fortjener å leve.