Legene ville la Preben (6) dø – så våknet han

Legene sa Preben var hjernedød. Seks år etter er mirakelgutten tilbake i den gamle klassen sin og drømmer om å bli politimann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreldrene til Preben fikk beskjed av legene om å planlegge begravelsen til sin seks år gamle sønn.

Det var januar 2006, og Preben hadde falt om i gymtimen på skolen. Hjertet til den lille gutten hadde stanset og i all hast ble han kjørt til Ullevål sykehus. I flere uker lå han i koma, og undersøkelsene som ble gjort overbeviste legene om at han var hjernedød.

Foreldrene fikk beskjed om at Preben aldri ville kunne snakke, ikke se og ikke kjenne dem igjen.

– De ga oss en artikkel om hvordan livet hans skulle avsluttes, forteller Prebens mor, Vasantha Srideva, åpenhjertig i «Vårt lille land» på TV 2 onsdag kl. 22.15.

LES OGSÅ: Preben offer for legeskandale

– Vi skulle la ham tørke

Legene kuttet næringen hans. Dette skulle være starten på en langsom død for seksåringen.

– Det var et kjempesjokk. At vi bare skulle la ham tørke. Er det virkelig dette som skjer? Det var som en drøm for meg, å la ham dø foran øynene våre, hvordan skulle vi kunne overleve etter dette, forteller Prebens mor, Vasantha Srideva.

– Om de bestemte at han skulle dø så måtte de i alle fall gi ham vann. Jeg tenkte at om de ikke gjorde dette, ville jeg hoppe fra taket på Ullevål sykehus, forteller hun.

Til tross for legenes prognoser, nektet foreldrene å gi opp. De kontaktet leger i USA og Storbritannia. Etter å ha sendt MR-bilder fikk de svar fra legene om helt andre prognoser enn hva de norske legene hadde gitt dem. De utenlandske legene mente hjertestansen ikke hadde skadet hjernen så alvorlig som først antatt.

Legene tok feil

I mars 2006 skjer mirakelet. Preben våkner, noe de norske legene mente umulig kunne skje. Han var ikke hjernedød, han kunne snakke. Legene hadde gjort en alvorlig feil.

– Det var en ubeskrivelig glede. Vi hadde fått gutten vår tilbake. Han lever, det er ikke som legene sa, at han kommer til å være en grønnsak hele livet. Han kan prate. Den følelsen var ubeskrivelig. Jeg har ikke ord for å beskrive det, det var en kjempestor glede, forteller moren

– Det som er forunderlig er at han hadde mye større reserver og flere muligheter enn de forsto den gangen. Så de var jo mer usikre og pessimistiske enn det man kan si i dag at de kunne ha vært, forteller sjef ved barnehjerteavdelingen ved Oslo universitetssykehus, Erik Thaulow.

Men selv om Preben våkner, er legene usikre. De vet ikke hvor hjerneskadet han er. Taleevnen og motorikken er sterkt svekket, og legene tror ikke han vil kunne gå eller begynner på skolen igjen.

TV 2 besøkte Preben like etter at han våknet i mars 2006. Se reportasjen fra den gang her (Reporter: Trude Teige):

– Målet mitt er å løpe

Foreldrene tar ham med hjem. Foran dem ligger et endeløst opptreningsarbeid, livet er totalt forandret. Med seg hjem fra sykehuset har de fått en sterkt pleietrengende gutt med cerebral parese. Leiligheten i Oslo blir gjort om til et treningsstudio.

I dag, syv år etter, holder de fremdeles på i åtte til ti timer hver eneste dag – alt for at Preben skal bli så frisk som mulig.

– Han skal bli sterkere i beina, og målet vårt er at han skal kunne gå, forteller moren, før hun blir rettet på av sin sønn Preben:

– Målet mitt er å kunne løpe, sier han.

Konflikt med Ullevål

I årene som har gått siden hjertestansen, har familien til Preben kjempet flere kamper – først og fremst i opptreningsarbeidet av Preben, men også en tøff kamp for rettferdighet etter behandlingen som ble gitt på sykehuset.

Helsetilsynet så svært alvorlig på saken, og konkluderte i sin rapport fra 2008 med at Ullevål sykehus hadde opptrådt i strid med kravet til faglig forsvarlighet i spesialhelsetjenesteloven. Etter rapporten fra Helsetilsynet ble også politiet involvert i saken. I løpet av kort tid vil konflikten komme opp for retten.

Se reportasjen om konflikten fra august 2008 (Reporter: Kadafi Zaman):

Har fulgt familien i flere år

Vi har fulgt Preben og familien i de vanskelige årene etter ulykken.

I reportasjemagasinet «Vårt lille land» på TV 2 onsdag kl. 22.15 får vi endelig se hvordan det går med den lille gutten som legene ville gi opp, og hvordan familien kjemper for at Preben skal bli sterkere og for at han skal få leve et normalt liv.