Roy mistet jobben og helsa – redningen ble et håndballag med gamle gubber

Årvoll Gutter-33 er laget som nesten alltid taper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Laget mitt ligger helt på bunnen av tabellen, men det er absolutt det beste laget å spille for, forteller Roy Andersen.

Gjennomsnittsalderen på laget Årvoll gutter-33 er nærmere 60 år, og noen av motstanderne deres er halvparten så unge som dem selv. Samholdet i laget er likevel eksepsjonelt, og for Roy Andersen har Årvoll vært veien ut av et ensomt liv.

– Det har forandret livet mitt, forteller han.

Se hele historien om Roy og Årvoll Gutter-33 i Vårt lille land på TV 2 onsdag kl. 21.40

– Dårlig selvbilde, ingen selvtillit

Før han begynte på laget veide han 20 kilo mer, han fikk problemer med hjertet og mistet jobben. Å leve i Nav-systemet holdt på å ødelegge livet hans.

– Den gangen satt jeg veldig mye alene hjemme og følte at jeg ikke hadde noe liv, forteller han.

Da Roy ble syk mistet han ikke bare jobben – han mistet også arbeidskamerater og venner.

– Alle jobbet jo, så jeg ble jo bare sittende her for meg selv. Jeg hadde vel egentlig ingen å prate med om det, og da går det helt i bånn. Du får et dårlig selvbilde og ikke noe selvtillit. Det er ikke noe moro i det hele tatt, sier han.

– Jeg ble en ny gutt

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Roy satt alene i leiligheten sin og røykte som en skorstein. Kiloene økte drastisk. Til slutt fant han ut at han måtte ta grep om livet sitt. Han måtte gjøre noe for å komme ut av den vanskelige situasjonen. Da han var yngre hadde han spilt håndball, og tenkte at han kunne ta opp igjen den gamle hobbyen. Dette førte ham til Årvoll gutter-33.

«Lillegutt»

Gutta på laget tok imot ham med åpne armer. Etter første trening stumpet han røyken. Nå har han gått ned 20 kilo, og er lagets toppscorer.

Blant lagkameratene går han kallenavnet «Lillegutt». For selv om han har fylt 50 år, er over 190 centimeter høy og fremdeles veier noen kilo for mye, er han som en unggutt å regne blant resten av gjengen.

– Eldstemann her i dag er vel 68 år. Selv er jeg er 66, forteller lagkamerat Rolf Kristiansen.

Følg «Vårt lille land» på Facebook

– Jeg ble en ny gutt

Håndballspillingen har gitt ham ny motivasjon til å komme seg tilbake på arbeidsmarkedet. Han har tatt ny utdannelse i voksen alder, og er nå ute i praksis som vaktmester.

– Selvbildet ble bedre, jeg ble en ny gutt, og det betyr mye for meg. Så lenge jeg har vært arbeidsledig, har håndballaget vært et holdepunkt. De har hele tiden brydd seg om meg, og det har vært en motivasjon for meg å være blant dem, forteller Roy.

– Han er mer en av gutta på laget nå enn noensinne. Vi ser også hvor viktig han er for oss, og jeg tror han hele tiden bærer det med seg at han absolutt betyr noe for laget. Ikke bare fordi vi sier det for å være snille mot ham, men fordi vi har mye glede av ham som spiller og som menneske, sier Rolf Kristiansen.