Heiberg: – Dette kom maksimalt uheldig ut. Det beklager jeg dypt

IOC vil nå revurdere regelverket sitt etter langrennsjentenes sorgmarkering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gerhard Heiberg har virkelig fått gjennomgå i norske medier de siste dagene.

IOC-medlemmet er blitt kritisert for kritikken mot de norske langrennsjentenes sørgebånd og for å ha omtalt nordmenn som arrogante.

– Jeg har stusset veldig. Jeg har sett at det er laget en smørje av forskjellige uttalelser, om forskjellige ting. Dette har man laget en graut ut av. Jeg har oppfattet at her har man villet det verste, og det er det som er blitt servert, sier han til TV 2.

– Tok ikke menneskelig hensyn
Men han avviser at han er blitt feilsitert.

– Uttalelser om forskjellige ting er blitt satt sammen som om det har hørt sammen alt sammen, hvilket det ikke har. Da har man laget det verste ut av mine uttalelser. Og det er det jeg nå skal straffes for hjemme i Norge, forklarer Heiberg.

Han skjønner at det ble reaksjoner på at Norges Skiforbund fikk en reprimande for at de norske langrennsjentene markerte Astrid Uhrenholdt Jacobsens brors bortgang med å gå med svarte sørgebind.

– I høyeste grad. Men vi har et regelverk å følge. De som sendte dette famøse brevet, de sitter der og ser at her har man gått utover det som er, uten å ta menneskelige hensyn. Jeg har selv uttalt at jeg personlig har stor forståelse for det jentene gjorde, sier han.

– Er tatt opp med IOC
Nå forteller han at IOC vil se på regelverket sitt på dette området.

– Etter at dette skjedde, så er vi blitt enig om at dette skal vi ta opp med IOC, det er tatt opp med IOC. For er det en ting IOC ønsker, så er det å vise et menneskelig ansikt utad. Om vi kommer til å endre det, vil jeg ikke sitte og garantere her. Men det vil bli diskutert, forteller IOC-medlemmet.

Og han tar selvkritikk på det som skjedde. Han er enig i at IOC kunne reagert på en annen måte. Man kunne sett på det som en markering i pakt med det det olympiske ideal.

– Jeg er helt enig. Jeg har ikke noe imot det. Men de som så dette og skrev dette brevet. De tenkte ikke på dette. De tenkte bare på paragrafer i det olympiske charter. Dette kom maksimalt uheldig ut. Det beklager jeg dypt, forteller Heiberg.

– Vi kommer nok, la meg håpe det, til å endre dette med sørgebind. Og vise mer menneskelighet, sier han.

Bjørgen beholder gullet
Han kan også fortelle at Marit Bjørgen ikke trenger å frykte at hun mister gullet sitt som følge av en gammel reklame.

– Jeg har sagt at i ytterste konsekvens at dersom dette fortsetter og utvides så kan det bli spørsmål om det. Mitt håp var at man skulle ta til fornuft, og det har man gjort. Vi har et kraftig regelverk på dette området for å beskytte våre sponsorer og det vi står for. Hele driften av OL og IOC ligger i dette. Det som heter ambush marketing, på godt norsk, er vi nødt til å gjøre noe med. Her har det passet veldig dårlig. Men utgangspunktet er riktig. Jeg forstår at Ludo har trukket dette tilbake og saken er ute av verden, sier han.

– Hun skal ikke bare beholde gullet. Hun skal få mer. Og er det en som skal juble, så er det jeg. Dette med henne og Ludo er over, garanterer Heiberg.