Disse Red Bull-boksene kan skape trøbbel for Aksel Lund Svindal

Mer sponsor-bråk for de norske utøverne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV-guide: Slik ser du OL på TV 2

Oslo/Sotsji (TV 2): Marit Bjørgen var i hardt vær da det kom frem at Ludo hadde brukt bilder av henne på sin nettside nå under OL, noe som er stikk i strid med det strenge regelverket til IOC.

– I ytterste konsekvens kan utøveren miste sin medalje. Jeg sier ikke at vi er der nå. Men jeg appeller til Ludo om å ta det med ro og tenke på konsekvensene, sa IOC-medlem Gerhard Heiberg til TV 2.

Klarer ikke å fjerne boksene

Energidrikken Red Bull er privatsponsor for Aksel Lund Svindal og flere andre norske idrettsutøvere. Alpinesset har vært avbildet på Red Bulls bokser, både med bilde og signatur. Før OL prøvde Red Bull å fjerne disse boksene fra butikkhyller og kiosker i Norge for å tilfredsstille IOC og unngå at Svindal havnet i trøbbel. Det har vist seg å være utfordrende.

Mandag brukte TV 2 snaut 10 minutter i Oslo og Bergen og fant mange «ulovlige» bokser med Svindal på. Noe som, i verste fall, kan bli skjebnesvangert for alpin-esset. IOCs regelement sier at utøverne ikke får lov til å markedsføre andre sponsorer mens lekene pågår.

– Vi synes først og fremst at dette er trist, sier Kristian Kjelman.

Han er Red Bulls kommunikasjonssjef i Norge.

– Vi har gjort det som står i vår makt for å få de fjernet. Etterfølgende har vi fulgt opp hver enkelt kjede samt enkeltbutikker med stikkprøver (besøk i butikken) samt telefonkontakt.

Alt om OL: Program/resultater Medaljer | Øvelser | Utøvere | Historien

Tar nye runder med butikkene

– Vi har løpende orientert Skiforbundet samt konsultert Idrettsforbundets juridiske rådgivere om denne saken. De er klar over at vi ikke har hatt intensjon om å benytte oss av utøverne våre til markedsføring under OL, sier Kjelman.

Han vil ikke stille til intervju, men har kun ønsket å svare TV 2 på e-post.

– Vi vil på nytt følge opp alle butikker som har hatt dette produktet til salgs.

BOKSER: Disse Red Bull-boksene kan skape trøbbel for Aksel Lund Svindal.
BOKSER: Disse Red Bull-boksene kan skape trøbbel for Aksel Lund Svindal.

– Hva er deres kommentar hvis Svindal nå kan bli disket eller fratatt eventuelle medaljer i Sotsji på grunn av dette?

– I dette tilfellet ville det overrasket meg og alle andre som er velinformerte i saken. IOCs representant har vært løpende informert, og det foreligger ingen indikasjoner på at det vil bli noen represalier i saken, svarer Red Bull-sjefen.

– Har dere vurdert det slik at «dette er vel ikke så nøye, det blir sikkert ikke oppdaget»?

– På ingen måte. Vi har forberedt «blackout» siden oktober i fjor, tatt ned alt innhold med OL-utøvere fra hjemmesiden vår og hjulpet utøverne med å forberede sine egne hjemmesider, svarer han.

TV 2 greide ikke å få noen kommentarer fra Aksel Lund Svindal eller Skiforbundet mandag.

– Norske bedrifter burde vite hvilke konsekvenser noe sånt som dette kan medføre, sier Heiberg, som er IOCs markedssjef. 

Registrer deg nå: Se hele OL gratis på tv2.no

Tror på forfølgelse

Sponsor- og reklameekspert Lasse Gimnes mener IOC tenker på egen profitt når de utformer det strenge regelverket.

- IOC må verne om sine sponsorer slik at de kan få mest mulig penger ved neste OL. De har et klart regelement for bruk av OL-logoen og så videre. Og dette slår de knallhardt ned på, sier Gimnes til TV 2.

- IOC tar den helt ut og kjører ganske mye hardere enn det jeg har hørt om tidligere.

- Hva tror du IOC sier til at Red Bull ikke har klart å fjerne disse boksene?

- De kommer nok til å forfølge en del merkevarer etter OL for å gjøre det helt klart, at dette er deres OL og ikke noen andre sitt, spår Gimnes.